Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/147435
Application of an E-Tongue to the Analysis of Monovarietal and Blends of White Wines
Gutiérrez, Manuel (Centre Nacional de Microelectrònica. Institut de Microelectrònica de Barcelona)
Llobera Adan, Andreu (Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
Ipatov, Andrey (Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
Vila i Planas, Jordi (Consejo Superior de Investigaciones Científicas)
Mínguez, Santiago (Institut Català de la Vinya i el Vi)
Demming, Stefanie (Technische Universität Braunschweig. Institut für Mikrotechnik)
Büttgenbach, Stephanus (Technische Universität Braunschweig. Institut für Mikrotechnik)
Capdevila, Fina (Institut Català de la Vinya i el Vi)
Domingo, Carme (Institut Català de la Vinya i el Vi)
Jiménez Jorquera, Cecilia (Institut de Ciència de Materials de Barcelona)

Data: 2011
Resum: This work presents a multiparametric system capable of characterizing and classifying white wines according to the grape variety and geographical origin. Besides, it quantifies specific parameters of interest for quality control in wine. The system, known as a hybrid electronic tongue, consists of an array of electrochemical microsensors—six ISFET based sensors, a conductivity sensor, a redox potential sensor and two amperometric electrodes, a gold microelectrode and a microelectrode for sensing electrochemical oxygen demand—and a miniaturized optofluidic system. The test sample set comprised eighteen Catalan monovarietal white wines from four different grape varieties, two Croatian monovarietal white wines and seven bi- and trivarietal mixtures prepared from the Catalan varieties. Different chemometric tools were used to characterize (i. e. , Principal Component Analysis), classify (i. e. , Soft Independent Modeling Class Analogy) and quantify (i. e. , Partial-Least Squares) some parameters of interest. The results demonstrate the usefulness of the multisensor system for analysis of wine.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Hybrid electronic tongue ; Electrochemical microsensors ; Photonic lab on a chip ; Wine analysis ; Multivariate chemometric tools
Publicat a: Sensors, Vol. 11 (2011) , p. 6905-6925, ISSN 1424-8220

DOI: 10.3390/s110504840


18 p, 297.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2016-03-03, darrera modificació el 2016-09-30



   Favorit i Compartir