Web of Science: 0 cites, Scopus: 5 cites, Google Scholar: cites
¿Cómo se conceptualiza la energía en las unidades didácticas de biología?
Pérez Murugó, Marta (Institut Manolo Hugué (Caldes de Montbui, Catalunya))
Marbà Tallada, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Izquierdo i Aymerich, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)

Títol variant: Com es conceptualitza l'energia en les unitats didàctiques de biologia?
Títol variant: How energy is conceptualized in biology units?
Data: 2016
Resum: El presente trabajo reflexiona sobre la visión biológica del concepto energía que se aplica actualmente en las aulas a partir del análisis de diversos libros de texto, en papel y digitales. Se pretende analizar cuál es el concepto de energía que aparece en los textos y en los ejercicios del final de la unidad didáctica, así como identificar una posible relación entre la demanda cognitiva de los ejercicios de final de unidad y la manera de presentar el concepto de energía. Los resultados muestran una multiplicidad de ideas respecto al concepto de energía tanto en los textos como en los ejercicios analizados, siendo las más comunes las relacionadas con la idea de flujo y almacenaje, llegando a detectar diferentes ideas del concepto de energía dentro de una misma unidad didáctica. Respecto al análisis de la demanda cognitiva de los ejercicios de final de unidad, los resultados muestran un claro dominio de las actividades de menor demanda cognitiva, destacando el hecho de que mayoritariamente en ellos no se trabaja el concepto de energía sino que, por ejemplo, se limitan a solicitar al alumnado definiciones o la elaboración de listas de órganos y orgánulos.
Resum: El present treball reflexiona sobre la visió biològica del concepte energia que s'aplica actualment a les aules a partir de l'anàlisi de diversos llibres de text, en paper i digitals. Es pretén analitzar quin és el concepte d'energia que apareix en els textos i en els exercicis del final de la unitat didàctica, així com identificar una possible relació entre la demanda cognitiva dels exercicis de final d'unitat i la manera de presentar el concepte d'energia. Els resultats mostren una multiplicitat d'idees respecte al concepte d'energia tant en els textos com en els exercicis analitzats, sent les més comunes les relacionades amb la idea de flux i magatzematge, arribant a detectar diferents idees del concepte d'energia dins d'una mateixa unitat didàctica. Respecte a l'anàlisi de la demanda cognitiva dels exercicis de final d'unitat, els resultats mostren un clar domini de les activitats de menor demanda cognitiva, destacant el fet que majoritàriament en ells no es treballa el concepte d'energia sinó que, per exemple, es limiten a sol·licitar a l'alumnat definicions o l'elaboració de llistes d'òrgans i orgànuls.
Resum: This paper considers the biological approach of the concept of energy that is currently used in the classroom from the study of different textbooks and digital books. The purpose is to find out the energy concept set out in textbooks and in the end of unit exercises, and also identify a possible relationship between the cognitive demand of the end of unit exercises and the approach to the concept of energy. Results show a multiplicity of ideas about the concept of energy, not only in texts but also in exercises, being the ideas of flow and storage the most common ones and having also detected different ideas about the concept of energy within a teaching unit. Regarding the cognitive demand of the exercises, results show the prevalence of lower cognitive demand activities, highlighting the fact that most of them do not work the concept of energy at all but instead pupils are just asked, for example, to give definitions or to create a list of organs and organelles.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Energía ; Nutrición celular ; Entropía ; Ejercicios de final de capítulo ; Energia ; Nutrició cel·lular ; Entropia ; Demanda cognitiva ; Exercicis de final de capítol ; Energy ; Cellular nutrition ; Entropy ; Cognitive demand ; End of unit exercises
Publicat a: Enseñanza de las ciencias, Vol. 34 Núm. 1 (2016) , p. 73-90 (Investigaciones Didácticas) , ISSN 2174-6486

Adreça original: https://ensciencias.uab.es/article/view/v34-n1-perez-marba-izquierdo
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/306637
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Ensenanza/article/view/v34-n1-perez-marba-izquierdo
DOI: 10.5565/rev/ensciencias.1292


18 p, 846.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Enseñanza de las ciencias
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-03-07, darrera modificació el 2023-02-08



   Favorit i Compartir