Web of Science: 0 cites, Scopus: 5 cites, Google Scholar: cites
Precariedad laboral y trayectorias flexibles en México : un estudio comparativo de tres ocupaciones
Hualde Alfaro, Alfredo (El Colegio de la Frontera Norte (Mèxic))
Guadarrama Olivera, Rocío (Universidad Autónoma Metropolitana-Cuajimalpa (Mèxic))
López Estrada, Silvia (El Colegio de la Frontera Norte (Mèxic))

Títol variant: Precarietat laboral i trajectòries flexibles a Mèxic : un estudi comparatiu de tres ocupacions
Títol variant: Labor precariousness and flexible trajectories in Mexico : a comparative study of three occupations
Data: 2016
Resum: En el contexto actual de globalización, reestructuración de los procesos productivos y flexibilización del trabajo, las investigaciones académicas coinciden en señalar que el trabajo contemporáneo se caracteriza por una condición de precariedad muy extendida. En este artículo se presentan los principales hallazgos de un estudio sobre la precariedad en México que parte de considerar la heterogeneidad del fenómeno y su fuerte carga subjetiva. Para dar cuenta de dicha diversidad y de su evolución, se comparó la situación laboral de individuos de tres ocupaciones contrastantes en diferentes regiones del país: trabajadores de la industria de la confección, trabajadores de centros de atención de llamadas y músicos profesionales. La investigación empírica estuvo sostenida por una metodología mixta que permitió la reconstrucción de los itinerarios laborales de los trabajadores a partir de la información obtenida mediante entrevistas semiestructuradas. Se concluye que la inestabilidad y la incertidumbre son predominantes excepto en segmentos de trabajadores de la industria de la confección empleados en las grandes multinacionales, en los trabajadores que hacen carrera en los centros de atención de llamadas y en los músicos con plaza en las orquestas más estables. En estas condiciones, el significado del trabajo es múltiple y exige de los individuos adaptaciones permanentes a lo largo de su vida laboral.
Resum: En el context actual de globalització, reestructuració dels processos productius i flexibilització del treball, les recerques acadèmiques coincideixen a assenyalar que el treball contemporani es caracteritza per una condició de precarietat molt estesa. En aquest article es presenten les principals troballes d'un estudi sobre la precarietat a Mèxic que parteix de considerar l'heterogeneïtat del fenomen i la seva forta càrrega subjectiva. Per explicar aquesta diversitat i la seva evolució, es va comparar la situació laboral d'individus de tres ocupacions contrastants en diferents regions del país: treballadors de la indústria de la confecció, treballadors de centres d'atenció de trucades i músics professionals. La recerca empírica va ser sostinguda per una metodologia mixta que va permetre la reconstrucció dels itineraris laborals dels treballadors a partir de la informació obtinguda mitjançant entrevistes semiestructurades. Es conclou que la inestabilitat i la incertesa són predominants excepte en segments de treballadors de la indústria de la confecció col·locats a les grans multinacionals, en els treballadors que fan carrera als centres d'atenció de trucades i en els músics amb plaça en les orquestres més estables. En aquestes condicions, el significat del treball és múltiple i exigeix dels individus adaptacions permanents al llarg de la seva vida laboral.
Resum: In the context of globalization, productive restructuring and labor flexibility processes, scholars agree that contemporary work features a state of extended precariousness. This article presents the main findings of research done on precariousness in Mexico, taking into account the heterogeneity as well as the subjectivity of this phenomenon. In order to show these processes, the labor situation of individuals from three contrasting occupations in different regions of the country was compared: garment industry workers, call center workers and professional musicians. The empirical inquiry was based on a mixed methodology, with information collected from semi-structured interviews used for the reconstruction of workers' labor itineraries. Overall, the study shows that instability and uncertainty are predominant features among workers of the three occupations, and only some garment workers in transnational companies, career workers in call centers and tenured musicians in large orchestras escape from precariousness. Individuals respond to this situation through permanent adaptations along their labor trajectories, and the meanings of work are multiple.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Precariedad ; Heterogeneidad ; Industria de la confección ; Centros de atención de llamadas ; Músicos profesionales ; Precariousness ; Heterogeneity ; Garment industry ; Call center ; Professional musicians ; Precarietat ; Heterogeneïtat ; Indústria de la confecció ; Centres d'atenció de trucades ; Músics professionals
Publicat a: Papers : revista de sociologia, Vol. 101 Núm. 2 (Abril-Juny 2016) , p. 195-221 (Artículos) , ISSN 2013-9004

Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v101-n2-hualde-guadarrama-lopez
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/306572
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/v101-n2-hualde-guadarrama-lopez
DOI: 10.5565/rev/papers.2188


27 p, 276.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-03-31, darrera modificació el 2022-12-15



   Favorit i Compartir