Identificada una malformació dental no gaire comuna en un individu del III mil·lenni aC
López Onaindia, Diego (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Subirà, M. Eulàlia, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Títol variant: Identificada una malformación dental no muy común en un individuo del III milenio a.C
Títol variant: Identification of uncommon dental malformation in an individual of the 3rd millennium BC
Data: 2016
Resum: Un estudi de la UAB ha permès identificar el cas més antic de macrodòncia bilateral aïllada a les segones premolars inferiors descrit fins a la data. Es tracta d'una malformació dental no gaire comuna que s'ha trobat en un individu de la Cova del Pantà de Foix (Castellet i la Gornal, Barcelona), les inhumacions de la qual estan datades al III mil·lenni aC. Tot i que no es coneix la causa d'aquesta malformació, els resultats la relacionen amb l'existència de factors d'estrès ambiental que haurien afectat la població.
Resum: Un estudio de la UAB ha permitido identificar el caso más antiguo de macrodoncia bilateral aislada en los segundos premolares inferiores descrito hasta la fecha. Se trata de una malformación dental no muy común que se ha encontrado en un individuo de la Cova del Pantà de Foix (Castellet i la Gornal, Barcelona), cuyas las inhumaciones están fechadas en el III milenio a. C. Aunque no se conoce la causa de esta malformación, los resultados la relacionan con la existencia de factores de estrés ambiental que habrían afectado a la población.
Resum: A new study from the UAB has identified the most ancient case of isolated bilateral macrodontia of mandibular second premolars reported to date. It is a relatively uncommon dental malformation that has been found in an individual from "Cova del Pantà de Foix" (Castellet i la Gornal, Barcelona), whose burials date to the 3rd millennium BC. Although the cause of this malformation is unknown, the results relate it to the existence of environmental stress factors that might have affected the population.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Matèria: Dents ; Fòssils humans
Publicat a: UAB divulga, Març 2016, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 35.5 KB

Español
2 p, 131.9 KB

English
2 p, 132.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2016-04-04, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir