Convention and defiance : The female hero's performance of gender roles in the 'Hunger games' and the 'Divergent' series
Lopez-Da Silva, Jordana
Martín Alegre, Sara, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Data: 2016
Descripció: 48 p.
Resum: The success of The Hunger Games Trilogy and the Divergent Series has generated many gendered readings, claiming that protagonists Katniss Everdeen and Tris Prior are "masculinized" rebel leaders. Therefore, by drawing on sources that explore the social construction of gender, critical essays on YA dystopian literature, and feminist theory, I argue against the overwhelming consensus that Katniss Everdeen is a gender role-defying leader; rather, Tris Prior is that leader. Through textual evidence, I provide proof that Katniss is stripped of her agency as her body is manipulated - by the actual, mostly male, rebellion leaders - into performing conventional gender roles. However, Tris Prior is in full control of her body and role as a leader; and her search for identity allows her to exercise the one thing Katniss doesn't have: choice. Finally, I tie my evidence to theory and commentary on contemporary literature and film to demonstrate that although it has been declared that society has entered a postfeminist age, notions of traditional gender roles and traits remain prevalent.
Resum: L'èxit de la trilogia de Els jocs de la fam i la sèrie Divergent ha generat moltes lectures de gènere, afirmant que les protagonistes Katniss Everdeen i Tris Prior són líders rebels "masculinitzades". En canvi, fent ús de les fonts que exploren la construcció social del gènere, assajos crítics sobre la literatura distòpica juvenil i la teoria feminista, qüestiono aquí el consens aclaparador entorn la Katniss Everdeen com a personatge que desafia la construcció de gènere i com a líder ideal; al contrari, Tris Prior és qui desafia aquesta construcció i la autèntica líder. Usant evidència textual, demostro que Katniss és desposseïda de la seva agentivitat al temps que el seu cos és manipulat - pels líders reals de la rebel·lió, majorment homes - perquè exerceixi un rol de gènere convencionals. En canvi, la Tris sí que manté el control ple sobre el seu cos i el seu paper com a líder; la seva recerca d'identitat li permet exercir la única cosa que no té la Katniss: la possibilitat de triar. Per últim, uso la teoria i els estudis sobre la literatura i el cinema contemporanis per demostrar que la societat no ha entrat encara en una edat post-feminista, i les nocions dels rols de gènere tradicionals segueixen dominant.
Resum: El éxito de la trilogía de Los juegos del hambre y la serie Divergente ha generado muchas lecturas de género, afirmando que las protagonistas Katniss Everdeen y Tris Prior son líderes rebeldes "masculinizadas". En cambio, haciendo uso de las fuentes que exploran la construcción social del género, ensayos críticos sobre la literatura distópica juvenil y la teoría feminista, cuestiono aquí el consenso abrumador en torno a Katniss Everdeen como personaje que desafía la construcción de género y como líder ideal; al contrario, Tris Prior es quien desafía esa construcción y una auténtica líder. Usando evidencia textual, demuestro que Katniss es despojada de su agentividad al tiempo que su cuerpo es manipulado - por los líderes reales de la rebelión, en su mayoría hombres - para que desempeñe roles de género convencionales. Sin embargo, Tris Prior mantiene pleno control sobre su cuerpo y sobre su papel como líder; su búsqueda de identidad le permite ejercer la única cosa que Katniss no tiene: elegir. Por último, uso la teoría y los estudios sobre la literatura y el cine contemporáneos para demostrar que aunque se ha declarado que la sociedad ha entrado en una edad post-feminista, las nociones de roles de género tradicionales siguen siendo dominantes.
Drets: L'accés als continguts d'aquest document queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons: Creative Commons
Llengua: Anglès
Titulació: Estudis Anglesos Avançats / Advanced English Studies [4313157]
Col·lecció: Facultat de Filosofia i Lletres. Màster en estudis anglesos avançats / advanced English studies
Document: Treball de fi de postgrau
Matèria: Estudis de dones ; Heroïnes en el cinema ; Rol sexual en el cinema ; Ciència-ficció



48 p, 476.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de recerca i projectes de final de carrera > Filosofia i Lletres. TFM

 Registre creat el 2016-06-03, darrera modificació el 2023-05-31



   Favorit i Compartir