La actuación de la comisión bilateral Generalitat - Estado en el procedimiento del artículo 33.2 de la LOTC : un cauce apto para la cooperación intergubernamental
Castrillo Vivancos, Daniel
García Morales, María Jesús, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Ciència Política i de Dret Públic)
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Dret

Data: 2016
Descripció: 69 pag.
Resum: La quinta reforma de la Ley Orgánica del Tribunal Constitucional en el año 2000 introdujo, en el nuevo artículo 33. 2 LOTC, un mecanismo de cooperación entre el Estado y las Comunidades Autónomas con la finalidad de que, a través de la negociación en la Comisión Bilateral, los respectivos Gobiernos pudieran llegar a un acuerdo que resolviera sus discrepancias y así evitar la formulación de un recurso de inconstitucionalidad ante el Tribunal Constitucional. El nuevo Estatuto de Autonomía de Cataluña de 2006, en su artículo 183, se refiere a la Comisión Bilateral Generalitat-Estado como el marco general y permanente de colaboración entre los Gobiernos autonómico y estatal, abriendo con este reconocimiento institucional una etapa en la que la negociación prevista en el artículo 33. 2 LOTC podría adquirir una mayor relevancia, aplicación y eficacia. El presente trabajo se dedica a exponer, analizar y valorar el resultado de las intervenciones de la Comisión Bilateral Generalitat-Estado que han tenido lugar durante la actual etapa estatutaria, desde julio de 2006 hasta el final de 2015, en el trámite previsto en el artículo 33. 2 LOTC.
Resum: La cinquena reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional en l'any 2000 va introduir, en el nou article 33. 2 LOTC, un mecanisme de cooperació entre l'Estat i les Comunitats Autònomes amb la finalitat de que, a través de la negociació en la Comissió Bilateral, els respectius Governs poguessin arribar a un acord que resolgués les seves discrepàncies i així evitar la formulació d'un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. El nou Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006, en el seu article 183, es refereix a la Comissió Bilateral Generalitat-Estat com el marc general i permanent de col·laboració entre els Governs autonòmic i estatal, obrint amb aquest reconeixement institucional una etapa en la que la negociació prevista en l'article 33. 2 LOTC podria adquirir una major rellevància, aplicació i eficàcia. El present treball es dedica a exposar, analitzar i valorar el resultat de les intervencions de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat que han tingut lloc durant l'actual etapa estatutària, des de juliol de 2006 fins el final de 2015, en el tràmit previst en l'article 33. 2 LOTC.
Resum: The fifth reform of the Constitutional Court Act in 2000 introduced, in the new article 33. 2 LOTC, a cooperation mechanism between the State and the autonomies (ACs) with the aim that, through negotiating in the Bilateral Commission, the respective governments could reach an agreement to resolve their differences and avoid the development of an unconstitutionality appeal to the Constitutional Court. The new catalan Statute of Autonomy of 2006, in its article 183, refers to the Bilateral Commission Generalitat-Estat as the general and permanent ambit for the cooperation between national and autonomic governments, opening with this institutional recognition a stage in the negotiations under article 33. 2 that could acquire a greater relevance, implementation and effectiveness. This work is dedicated to expose, analyze and assess the results of the interventions of the Bilateral Commission Generalitat-Estat that have taken place during the present statutory stage under the procedure laid down in the article 33. 2, from July 2006 until the end of 2015.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Titulació: Dret [2500786]
Pla d'estudis: Grau en Dret [949]
Document: Treball final de grau ; Text
Matèria: Tribunal Constitucional ; Espanya ; Autonomia municipal



69 p, 1.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Treballs de Fi de Grau > Facultat de Dret. TFG

 Registre creat el 2016-06-22, darrera modificació el 2022-05-01



   Favorit i Compartir