Hacer las Américas. Migrantes españoles de alta calificación en la ciudad de México
Mendoza, Cristóbal
Ortiz Guitart, Anna (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Títol variant: Fer les Amèriques. Migrants espanyols d'alta qualificació a la ciutat de Mèxic
Títol variant: Faire les Amériques. Migrants espagnols d'haute qualification à la ville de Mexico
Data: 2006
Resum: La literatura sobre migración calificada se ha centrado principalmente en dos temas: a) la fuga de cerebros de países en vías de desarrollo a países con niveles mayores de bienestar, y b) la movilidad profesional dentro de las empresas transnacionales. Este artículo se centra en el colectivo de empresarios, profesionales y técnicos españoles de alta calificación en la ciudad de México. A partir de una metodología cualitativa, se analizan aspectos relacionados con la inserción laboral y social de los entrevistados, así como sus valoraciones y percepciones sobre la ciudad de México.
Resum: La literatura sobre migració qualificada s'ha centrat principalment en dos temes: a) la fuga de cervells de països en vies de desenvolupament a països amb nivells més elevats de benestar, i b) la mobilitat professional dins les empreses transnacionals. Aquest article se centra en el col·lectiu d'empresaris, professionals i tècnics espanyols d'alta qualificació a la ciutat de Mèxic. A partir d'una metodologia qualitativa, s'hi analitzen aspectes relacionats amb la inserció laboral i social dels entrevistats, així com les seves valoracions i percepcions sobre la ciutat de Mèxic.
Resum: La littérature autour la migration qualifié parle surtout sur deux thèmes: a) la fuite des cerveaux des pays du Tiers Monde aux pays avec une qualité de vie meilleure, et b) la mobilité professionnelle dans les entreprises transnationales. Cet article analyse le collectif d'entrepreneurs, professionnels et techniques espagnols d'haute qualification à la ville de Mexico. À partir d'une méthodologie qualitative, s'analysent aspects en relation à l'insertion sociale et au travail des entrevues, aussi comme leurs perceptions et valorisations autour la ville de Mexico.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Migración calificada ; Ciudad de México ; España ; Migració qualificada ; Ciutat de Mèxic ; Espanya ; Migration qualifié ; Ville de Mexico ; Espagne
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 47 (2006) p. 93-114, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/55400


22 p, 134.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-02-19, darrera modificació el 2024-02-12



   Favorit i Compartir