Google Scholar: cites
El imposible "debate" entre víctimas y victimarios : notas sobre las declaraciones televisivas de Miguel Etchecolatz (1997)
Feld, Claudia (Consejo nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas - CONICET (Argentina))

Títol variant: The impossible "debate" between victims and perpetrators : notes about Miguel Etchecolatz's television statements (1997)
Títol variant: L'impossible "debat" entre víctimes i botxins : notes sobre les declaracions televisives de Miguel Etchecolatz (1997)
Data: 2016
Resum: En el marco de la impunidad producida por las leyes de Punto Final y Obediencia Debida en Argentina, en 1997 el ex comisario Miguel Etchecolatz, que había aplicado torturas a detenidos-desaparecidos durante la dictadura argentina, fue invitado a un programa televisivo para debatir con una de sus víctimas. Este artículo examina dicho programa en sus aspectos narrativos, en su puesta en escena y en sus dispositivos de construcción y legitimación de una verdad sobre el pasado. Este debate imposible, que reproduce algunos de los efectos de la tortura sobre la víctima, postula -como una opinión entre tantas- el relato negacionista de Etchecolatz. El artículo postula como hipótesis que una de las consecuencias de la impunidad en Argentina ha sido poner en peligro la verdad sobre los desaparecidos y que el discurso de Etchecolatz y su negacionismo pueden ser considerados como un efecto de esa época y no sólo como la expresión individual de un represor.
Resum: En el marc de la impunitat produïda per les lleis de Punt Final i Obediència Deguda a Argentina, en 1997 l'ex comissari Miguel Etchecolatz, que havia aplicat tortures a detinguts-desapareguts durant la dictadura argentina, va ser convidat a un programa televisiu per debatre amb una de les seves víctimes. Aquest article examina aquest programa en els seus aspectes narratius, en la seva posada en escena i en els seus dispositius de construcció i legitimació d'una veritat sobre el passat. Aquest debat impossible, que reprodueix alguns dels efectes de la tortura sobre la víctima, postula -com una opinió entre tantes- el relat negacionista de Etchecolatz. L'article postula com a hipòtesi que una de les conseqüències de la impunitat a Argentina ha estat posar en perill la veritat sobre els desapareguts i que el discurs de Etchecolatz i el seu negacionisme poden ser considerats com un efecte d'aquesta època i no només com l'expressió individual d'un repressor.
Resum: In the context of impunity produced by the laws of Full Stop and Due Obedience in Argentina, the former commissioner Miguel Etchecolatz, who had applied torture to disappeared people during Argentina's dictatorship, was invited in 1997 to a TV program in order to discuss with one of his victims. This article examines the show in their narrative aspects, in its staging and its construction and legitimation of a truth about the past. When analyzing these three dimensions this impossible debate appears to reproduce some of the effects of torture on the victim. This article posits the hypothesis that one of the consequences of impunity in Argentina has been to jeopardize the truth about the desaparecidos and the Etchecolatz's denial can be considered as an effect of that period and not only as individual expression of a perpetrator.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Dictadura ; Represores ; Tortura ; Televisión ; Dictatorship ; Perpetrators ; Torture ; Television ; Repressors ; Televisió
Publicat a: Rúbrica contemporánea, Vol. 5 Núm. 9 (2016) , p. 77-101 (Dossier) , ISSN 2014-5748

Adreça original: https://revistes.uab.cat/rubrica/article/view/v5-n9-feld
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/310679
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/rubrica/article/view/v5-n9-feld
DOI: 10.5565/rev/rubrica.115


25 p, 1.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Rúbrica contemporanea
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-07-01, darrera modificació el 2022-12-15



   Favorit i Compartir