Conceptes bàsics. Perspectives antropològiques sobre diferència i desigualtat [101278]
Rebuelta Cho, Alicia Paramita
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Conceptos básicos. Perspectivas antropológicas sobre diferencia y desigualdad
Data: 2016-17
Resum: L'objectiu general de l'assignatura és oferir una primera aproximació als conceptes bàsics de la disciplina i de la perspectiva d'anàlisi antropològica, basada en l'afirmació de l'existència d'una humanitat compartida i alhora culturalment diversa. Proporciona una panoràmica general dels principals conceptes de l'antropologia social i cultural, posant l'accent sobre els mecanismes de construcció de les diferències i les desigualtats socials. El curs oferirà una panoràmica general de l'antropologia com a disciplina i de la manera com des d'aquesta s'ha plantejat l'anàlisi de les diferències socioculturals, fent referència als principals conceptes i metodologies utilitzats, així com els autors i textos fonamentals. Es tracta d'il·lustrar teòrica i etnogràficament la diversitat cultural humana, i donar a conèixer les formes com socialment i des de la disciplina antropològica s'han construït conceptes i discursos per explicar-la. Així mateix s'explicaran els mecanismes socials de construcció de desigualtats a partir de les diferències i es contrastaran amb els discursos i pràctiques d'exclusió social que s'han elaborat al llarg de la història i que encara estan presents en l'actualitat. Es pretén aproximar-se a una forma de mirar i analitzar el món sense caure en plantejaments simplistes i en postures excloents o reduccionistes, donant les bases d'un coneixement informat que permeti desenvolupar un esperit crític per tal de poder reflexionar sobre la realitat social actual i proposar alternatives per a construir una convivència igualitària entre les diferents societats i les cultures humanes.
Resum: El objetivo general de la asignatura es ofrecer una primera aproximación a los conceptos básicos de la disciplina y de la perspectiva de análisis antropológico, basado en la afirmación de la existencia de una humanidad compartida y a la vez culturalmente diversa, proporcionando una panorámica general de los principales conceptos de la antropología social y cultural, poniendo el acento sobre los mecanismos de construcción de las diferencias y desigualdades sociales. El curso ofrecerá una panorámica general de la antropología como disciplina y de la manera como desde esta se ha planteado el análisis de las diferencias socioculturales, haciendo referencia a los principales conceptos y metodologías utilizados, así como los autores y textos fundamentales. Se trata de ilustrar teórica y etnográficamente la diversidad cultural humana, y de dar a conocer las formas como socialmente y desde la disciplina antropológica se han construido conceptos y discursos para explicarla. Asimismo se explicarán los mecanismos sociales de construcción de desigualdades a partir de las diferencias y se contrastarán con los discursos y prácticas de exclusión social que se han elaborado a lo largo de la historia y que todavía están presentes en la actualidad. Se pretende aproximarse a una forma de mirar y analizar el mundo sin caer en planteamientos simplistas y en posturas excluyentes o reduccionistas, dando las bases de un conocimiento informado que permita desarrollar un espíritu crítico para poder reflexionar sobre la realidad social actual y proponer alternativas para construir una convivencia igualitaria entre las diferentes sociedades y las culturas humanas. 1.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Titulació: Antropologia social i cultural [2500256]
Pla d'estudis: Grau en Antropologia Social i Cultural [821]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
13 p, 113.4 KB

Castellà
14 p, 114.0 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2016-07-04, darrera modificació el 2023-07-08



   Favorit i Compartir