Demografia Urbana [42508]
Módenes Cabrerizo, Juan Antonio
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Títol variant: Demografía Urbana
Data: 2016-17
Resum: L'objectiu del mòdul és treballar la relació entre població i habitatge en el context urbà. La principal vinculació entre les dinàmiques demogràfiques i el context territorial i geogràfic es fa a partir de la localització residencial, i específicament, de la ubicació de l'habitatge. La relació entre els individus, les llars i els habitatges és dinàmica. L'anàlisi del canvi d'aquesta relació serà un dels eixos del mòdul. S'utilitzarà el desenvolupament temporal de la recerca bàsica efectuada pel responsable del mòdul com a fil conductor de l'aparició dels temes concrets entorn d'aquest gran àmbit temàtic. En aquest sentit, l'anàlisi explicativa de la mobilitat residencial, com a expressió més visible i territorial, de la dinàmica residencial, serà el primer eix d'anàlisi. La interrelació de les esferes individuals, relacionals i agregades en l'anàlisi de les relacions entre població i habitatge es vehicularà a partir del concepte d'estratègia residencial. La utilitat de les eines demogràfiques d'anàlisi i projecció il·lustraran diferents exemples de demografia urbana aplicada, a la gestió de les poblacions locals. Per últim, el concepte de sistema residencial, com a conjunt d'interrelacions sociodemogràfiques i territorials entorn de l'habitatge i la residència, serà explorat en profunditat, en connexió amb els estudis comparatius internacionals. Objectius operatius en connexió amb els teòrics seran el coneixement pràctic de les fonts existents a Espanya i Catalunya sobre habitatge i població, així com el de la literatura més representativa.
Resum: El objetivo del módulo es trabajar la relación entre población y vivienda en el contexto urbano. La principal vinculación entre las dinámicas demográficas y el contexto territorial y geográfico se establece a partir de la localización residencial, y específicamente, de la ubicación de la vivienda. La relación entre los individuos, los hogares y las viviendas es dinámica. El análisis del cambio de esta relación será uno de los ejes del módulo. Se utilizará el desarrollo temporal de la investigación básica efectuada por el responsable del módulo como hilo conductor de la aparición de los temas concretos en torno de este gran ámbito temático. En este sentido, el análisis explicativo de la movilidad residencial, como expresión más visible y territorial, de la dinámica residencial, será el primer eje de análisis. La interrelación de las esferas individuales, relacionales y agregadas en el análisis de las relaciones entre población y vivienda se vehiculará a partir del concepto de estrategia residencial. La utilidad de los instrumentos de análisis demográfico y proyección ilustrarán diferentes ejemplos de demografía urbana aplicada a la gestión de las poblaciones locales. Por último, el concepto de sistema residencial, como conjunto de interrelaciones sociodemográficas y territoriales en torno a la vivienda y la residencia, será explorado en profundidad, con conexión con los estudios comparativos internacionales. Objetivos operativos en conexión con los teóricos serán el conocimiento práctico de las fuentes existentes en España y Cataluña sobre vivienda y población, así como el de la literatura más representativa.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, castellà
Titulació: Estudis Territorials i de la Població [4313300]
Pla d'estudis: Màster Universitari en Estudis Territorials i de la Població [1125]
Document: Objecte d'aprenentatge



Català
4 p, 77.7 KB

Castellà
4 p, 77.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Materials acadèmics > Guies docents

 Registre creat el 2016-07-28, darrera modificació el 2024-04-06



   Favorit i Compartir