La medición de los fenómenos sociales
López-Roldán, Pedro (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT))
Fachelli, Sandra (Universitat Autònoma de Barcelona. Grup de Recerca Educació i Treball)

Publicació: Bellaterra Universitat Autònoma de Barcelona 2016
Resum: El primer capítulo del segundo bloque trata de la medición de los fenómenos sociales que estudiamos como la expresión más clara de lo que significa seguir un proceso de investigación, de la aplicación del método científico, para obtener evidencias de la realidad empírica que se investiga. A través de la medición expresamos nuestros conceptos teóricos, por tanto, también de las hipótesis, y los llevamos o vinculamos a la realidad social investigada mediante un proceso de acercamiento desde la instancia más teórica, abstracta y compleja a la más empírica, concreta, sencilla y observable, intentando establecer una homología entre ambos polos. Medir, además, sirve así para dar cuenta de la variedad de los fenómenos que expresamos a través de las variables. Tras conceptualizar qué es la medición hablaremos del proceso de operativización y de los niveles o escalas de medición. Veremos el caso particular de la construcción de índices y escalas. Plantearemos las cuestiones de la validez y la fiabilidad de las mediciones. Acabaremos dando cuenta del material informativo que será objeto de tratamiento sistemático en la etapa de análisis: la matriz de datos.
Resum: El primer capítol del segon bloc tracta de la mesura dels fenòmens socials que estudiem com l'expressió més clara del que significa seguir un procés d'investigació, de l'aplicació del mètode científic, per obtenir evidències de la realitat empírica que s'investiga. A través de la mesura expressem els nostres conceptes teòrics, per tant, també de les hipòtesis, i els portem o vinculem a la realitat social investigada mitjançant un procés d'acostament d'allò més teòric, abstracte i complex al més empíric, concret, senzill i observable, intentant establir una homologia entre ambdós pols. Mesurar, a més, serveix així per donar compte de la varietat dels fenòmens que expressem a través de les variables. Després de conceptualitzar què és la mesura parlarem del procés d'operativització i dels nivells o escales de mesura. Veurem el cas particular de la construcció d'índexs i escales. Plantejarem les qüestions de la validesa i la fiabilitat de les mesura. Acabarem donant compte del material informatiu que serà objecte de tractament sistemàtic en l'etapa d'anàlisi: la matriu de dades.
Resum: The first chapter of the second block is the measurement of social phenomena that are studied, as the clearest expression of what it means to follow a process of research, that is, of the application of scientific method to obtain evidence of empirical reality under investigation. Through a measure, we express our theoretical concepts, and therefore the hypotheses, and we link it to social reality investigated through a process from theoretical, abstract and complex aspects, to the empirical, concrete, simple and observable ones, attempting to establish a homology between the two poles. A measure, also serves to account for the variety of phenomena that are expressed through the variables. After conceptualizing what is the measurement we will talk about operationalization process and the levels or scales of measurement. We will see the case of the construction of indexes and scales. We will raise the issues of validity and reliability of the measurements. We will end up commenting the information material that will be systematically treated in the analysis stage: the data matrix.
Nota: Background of INCASI Project H2020-MSCA-RISE-2015 GA 691004. WP1: Compilation
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Capítol de llibre
Matèria: Investigación ; Metodologia ; Fenómenos sociales
Publicat a: Metodología de la investigación social cuantitativa, 2016, cap.II.1

Podeu consultar la presentació del llibre "Metodología de la investigación social cuantitativa" a: https://ddd.uab.cat/record/129382


Capítulo II.1
44 p, 964.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Grup de Recerca Educació i Treball (GRET)
Llibres i col·leccions > Capítols de llibres
Materials didàctics > Recursos docents

 Registre creat el 2016-09-01, darrera modificació el 2021-08-14



   Favorit i Compartir