Orientalisme, colonialisme i gènere. El Marroc sensual i fanàtic d'Aurora Bertrana
Nogué, Joan, 1958- (Universitat de Girona)
Garcia-Ramon, Maria Dolores 1943- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Albet i Mas, Abel, 1963- (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Riudor i Gorgas, Lluís (Universitat Pompeu Fabra)

Títol variant: Orientalisme, colonialismo y género. El Marruecos sensual y fanático de Aurora Bertrana
Títol variant: Orientalisme, colonialisme et rapport de sexe. Le Maroc sensuel et fanatique Aurora Bertrana
Títol variant: Orientalism, colonialism and gender. Aurora Bertrana 's Sensual and fanatical
Títol variant: Morocco
Data: 1996
Resum: Els autors s'endinsen en aquest article en l'estudi de les relacions entre geografia, orientalisme i colonialisme a Europa al tombant del segle passat, tot introduint la perspectiva de gènere i en el marc d'un interès més general per la història del pensament geogràfic contemporani. Ho fan a partir de l'anàlisi contextualitzada d'un text de l'època que fa referència al cas espanyol i a la seva aventura colonial africana. Es tracta del llibre El Marroc sensual i fanàtic (1936) d'Aurora Bertrana, una versió molt elaborada del discurs de la diferència i una bona il·lustració de la literatura de viatges de dones europees, força excepcional i atípica -aixó sí- en el context literari català i espanyol de l'època.
Resum: Los autores se introducen en este artículo en el estudio de las relaciones entre geografía, orientalismo y colonialismo en Europa a finales del pasado siglo, introduciendo la perspectiva de género en el contexto de un interés más general por la historia del pensamiento geográfico contemporáneo. Parten del análisis contextualizado de un texto de la época que hace referencia al caso español y a su aventura colonial africana. Se trata del libro El Marruecos sensual y fanático (1936) de Aurora Bertrana, una versión muy elaborada del discurso de la diferencia y una buena ilustración de la literatura de viajes de mujeres europeas, bastante excepcional y atípica, en el contexto literario catalán y español de la época.
Resum: Dans cet article les auteurs étudient particulièrement les rapports entre la géographie, l'orientalisme et le colonialisme en Europe autour du dernière siècle, en introduisant la perspective du "genre" (ou rapport de sexe) dans le contexte d'un intérêt plus général par l'histoire de la pensée géographique contemporaine. Cette étude est réalisée à partir de l'analyse d'un texte de l'époque qui fait référence au cas espagnol et à son aventure coloniale africaine. L'oeuvre Le Maroc sensuel et fanatique (1936), d'Aurora Bertrana, est une vision très élaborée du discours de la différence et une bonne illustration de la littérature de voyages des femmes européennes, très exceptionnel et certainement atypique dans le contexte littéraire catalan et espagnol de l'époque.
Resum: In this article the authors examine the relationship between geography, orientalism and colonialism in Europe at the end of the last century, introducing a gender perspective within the context of a broader-based interest in the history of contemporary geographical thaught. The study is based on the contextualized analysis of a text dating from that period, and which refers to Spain's colonial adventure in Africa. The book in question is El Marroc sensual i fanàtic ("Sensual and fanatic Morocco"), written by Aurora Bertrana in 1936. It is a very detailed version of the differentiating discourse and an excellent illustration of European women's travel literature, an exceptional and unusual contribution to Catalan and Spanish literature at that time.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Pensament geogràfic ; Orientalisme ; Colonialisme ; Gènere ; Aurora Bertrana ; Marroc ; Pensamiento geográfico ; Orientalismo ; Colonialismo ; Género ; Marruecos ; Pensée géographique ; Rappon de sexe (genre) ; Maroc ; Geographical thought ; Orientalism ; Colonialism ; Gender ; Morocco
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 29 (1996) p. 87-107, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41759


21 p, 17.8 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-03-20, darrera modificació el 2023-11-01



   Favorit i Compartir