Per citar aquest document: http://ddd.uab.cat/record/164419
La "cuina compromesa" : estudio de caso exploratorio sobre la viabilidad de prácticas alternativas de restauración en la nueva ruralidad catalana
López-Moreno, Ignacio (Universidad Autónoma Metropolitana (Mèxic). Departamento de Procesos Sociales)
Monllor i Rico, Neus (Arrels a Taula)
Guillamon, Jaume (Associació Aladula)
Guirado González, Carles (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Medina, F. Xavier (Universitat Oberta de Catalunya)

Títol variant: La cuina compromesa : estudi de cas exploratori sobre la viabilitat de pràctiques alternatives de restauració a la nova ruralitat catalana
Títol variant: La "cuina compromesa" : étude de cas exploratoire sur la faisabilité des pratiques de restauration alternatives dans la nouvelle ruralité catalane
Títol variant: "Cuina compromesa" : an exploratory case study on the viability of alternative for restaurant practices in Catalonia new rurality
Data: 2016
Resum: El nuevo paradigma agrosocial y la nueva ruralidad europea son objeto de múltiples investigaciones y discusiones académicas. El presente trabajo contribuye a ellas a través de un estudio de caso de plausibilidad que tuvo dos objetivos: a) construir una realidad empírica que nos permitiera comprobar la plausibilidad de lo descrito en las teorías de la nueva ruralidad, y b) definir los puntos fuertes y débiles de la misma a través de la socialización de la experiencia con los actores principales de las redes construidas en la primera fase. Mediante una metodología cualitativa que duró tres años se demostró la viabilidad de un espacio gastronómico alternativo que siguiera los principios de la cuina compromesa (cocina comprometida), y mediante un proceso participativo se definieron sus puntos fuertes y débiles. El artículo concluye subrayando la capacidad de transformación territorial de las nuevas prácticas gastronómicas que están surgiendo en Cataluña.
Resum: El nou paradigma agrosocial i la nova ruralitat europea són objecte de múltiples investigacions i discussions acadèmiques. Aquest treball hi contribueix mitjançant un estudi de cas de plausibilitat que va tenir dos objectius: a) construir una realitat empírica que ens permetés comprovar la plausibilitat del que s’ha descrit a les teories de la nova ruralitat, i b) definir els seus punts forts i febles mitjançant la socialització de l’experiència amb els actors principals de les xarxes construïdes a la primera fase. Mitjançant una metodologia qualitativa que va durar tres anys, es va demostrar la viabilitat d’un espai gastronòmic alternatiu que seguís els principis de la cuina compromesa, i mitjançant un procés participatiu se’n van definir els punts forts i febles. L’article es tanca subratllant la capacitat de transformació territorial de les noves pràctiques gastronòmiques que sorgeixen a Catalunya.
Resum: Le nouveau paradigme agrosocial et la nouvelle ruralité européenne font l’objet de multiples enquêtes et discussions académiques. Ce travail contribue à étudier ces aspects à partir d’une étude de cas de plausibilité qui a pour but deux objectifs: (a) la construction d’une réalité empirique qui nous permettrait de vérifier la plausibilité de ce qui est décrit dans les théories de la nouvelle ruralité, et (b) définir les forces et les faiblesses de cette réalité par le biais de la socialisation de l’expérience avec des acteurs majeurs dans les réseaux construits dans les premiers temps de la recherche. Grâce à une méthodologie qualitative menée à bien durant trois ans, la faisabilité d’un espace gastronomique alternatif pour suivre les principes de ce que l’on a appelé la cuina compromesa (cuisine engagée) démontre ses forces et ses faiblesses, à travers un processus participatif et défini. L’article conclut en insistant sur la capacité de transformation territoriale des nouvelles pratiques culinaires qui émergent en Catalogne.
Resum: The new agrosocial paradigm and the new European rurality are subject to much research and academic discussion. This paper aim to make a contribution with a case study on their empirical viability by: (a) designing and implementing an empirical situation based on theoretical assumptions, and (b) defining the strengths and weaknesses of this initiative by matching the findings with the key actors involved in the project. The research used a qualitative methodology for three years, and demonstrated that there is space for an alternative restaurant model that follows the principles of cuina compromesa (committed cooking). The article concludes underlining the transformative capacity of the new gastronomic practices in Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Cuina compromesa ; Economía rural ; Nueva ruralidad ; Economia rural ; Nova ruralitat ; Économie rurale ; Nouvelle ruralité ; Rural economy ; New rurality
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 62 Núm. 3 (setembre-desembre 2016) , p. 595-612 (Articles) , ISSN 2014-4512

Adreça original: http://dag.revista.uab.es/article/view/v62-n3-lopez-moreno-monllor-guillamon-etal
DOI: 10.5565/rev/dag.377


18 p, 155.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2016-09-23, darrera modificació el 2016-09-27



   Favorit i Compartir