Caño Negro : un caso de pobreza rural y de fragilidad ecológica en Csota Rica
Arrieta Chavarría, Omar

Títol variant: Caño Negro : un cas de pobresa rural i de fragilitat ecològica a Costa Rica
Títol variant: Caño Negro : un cas de pauvreté rural et de fragilité écologique à Costa Rica
Títol variant: Caño Negro : an example of rural poverty and ecologic fragility in Costa Rica
Data: 1996
Resum: La Formación Espacial Caño Negro (FECN), se localiza al norte de Costa Rica, muy cerca de la frontera con Nicaragua. En 1984,9. 969 hectáreas de esta zona fueron declaradas refugio de vida silvestre (RVSCN) en el área ocupada por la laguna de Caño Negro. La zona presenta interés científico por la forma y el grado de explotación que han sufrido sus ecosistemas. Este artículo busca dilucidar, empíricamente, las causas principales de los problemas que el lugar presenta como resultado de la relación contradictoria que allí se establece entre los ecosistemas, la degradación ecológica ocasionada por prácticas productivas inadecuadas y la condición de área protegida que hoy tiene la zona. El autor parte de que no se pueden entender los problemas de un área protegida sin asumir una explicación geográfica del sitio; es decir, sin comprender la relación que se ha establecido entre sus habitantes, el soporte físico-natural en el que éstos se reproducen y los procesos de artificialización del paisaje que ellos producen y en el que habitan.
Resum: La regió de Caño Negro es troba al nord de Costa Rica, vora la frontera amb Nicaragua. El 1984,9. 984 hectàrees de l'àrea de la llacuna de Caño Negro van ser declarades refugi per a la vida salvatge (RVSCN). La zona presenta un gran interès científic per la intensa explotació que han patit els seus ecosistemes. L'article pretén destriar les causes dels problemes que es donen en aquest lloc com a resultat de les relacions contradictòries que s'estableixen entre els ecosistemes, la degradació ecològica ocasionada per les pràctiques productives inadequades, i la condició d'àrea protegida de què gaudeix la zona. L'autor parteix del fet que no es poden comprendre els problemes d'una àrea protegida sense una explicació geogràfica del lloc: és a dir, cal entendre la relació establerta entre els seus habitants, el suport físic i natural on es produeixen i els processos d'artificialització del paisatge que generen en I'espai que habiten.
Resum: La Formation Spatial Caño Negro (FECN) est localisée au Nord de Costa Rica, près de la frontière avec Nicaragua. Le 1984,9. 964 ha. de cette zone ont été déclarées réfuge de la vie sauvage (RUSCN) dans l'aire ocuppée par la lagune de Caiio Negro. La zone présente un intérêt scientifique par la forme et le niveau d'exploitation suffert par ses écosystèmes. Cet article envisage de discerner, empiriquement, les causes principales des problèmes que cet lieu présente par raison de la rélation contradictoire établie entre les écosystèmes, la dégradation écologique occassionée par pratiques productives inadaptées et la condition actuelle d'aire protegée de la zone. Le point de partie de l'article c'est que on ne peut pas comprendre les problèmes d'une aire protegée sans une explication géographique du lieu; cet à dire. sans comprendre la rélation établie entre ses habitants. leur suport physique-naturel, et les processus d'artificialitation du paysage.
Resum: The area of Caño Negro is located in the north of Costa Rica close to the Nicaraguan border. In 1984, 9. 969 Ha. of this area were declared a wildlife refugee (RVSCN). This area is mainly occupied by the Caño Negro Lagoon. The area is of important scientific interest due to the level of explotation its ecosystems has been suffering. This paper examines the causes of the problems the area shows as consequence of the apparently contradictory situation between its ecosystems, degradation caused by unsuited productive practices and the wildlife refugee condition of the area. My starting point is that we cannot understand the main issues of this area without assuming a geographical explanation of its spatial role which, in the final analysis, defines the relationship between its inhabitants, their physical-natural support and the landscape artificialization proces.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Refugio de vida silvestre ; Degradación ecológica ; Formación espacial ; Economia de subsistencia ; Espacios integrados ; Refugi de la vida salvatge ; Degradació ecològica ; Formació espacial ; Economia de subsistència ; Espais integrats ; Refuge de la vie sauvage ; Dégradation écologique ; Formation spatial ; Économie de subsistence ; Espaces protegés ; Wildlife refugee ; Ecological degradation ; Spatial formation ; Subsistence economy ; Integrated spaces
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 28 (1996) p. 99-116, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41726


18 p, 508.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-03-21, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir