La Reconquesta del temps: estudi fenomenològic sobre el downshifting
Sáez Giol, Lluís
Astelarra, Judith, dir.
Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia

Publicación: [Barcelona] : Universitat Autònoma de Barcelona, 2016
Descripción: 1 recurs electrònic (600 p.)
Resumen: La present tesi doctoral es planteja realitzar un estudi fenomenològic sobre el fenomen social del downshifting. El fenomen consisteix en les estratègies individuals basades en la reducció del temps de treball per tal de reequilibrar els temps de la vida i revaloritzar i dotar de major centralitat el temps de lleure. La reducció del temps de treball comporta una correlativa reducció dels ingressos percebuts, però aquesta s'assumeix per part del o la downshifter, així com la pèrdua de capacitat adquisitiva i de consum, en tant que considera que els guanys en temps de lliure disposició personal són preferibles. El pressupòsit de la cultura downshifter és que la qualitat de vida rau en el control dels propis temps, en les relacions amb l'entorn proper i en les activitats d'autorealització personal, més que no en els diners, els béns materials o el el consum. En aquest sentit, el downshifting s'erigeix en una reacció contracultural davant l'actual model productivista i consumista del que Byung-Chul Han anomena la societat del rendiment. Els objectius principals de l'estudi fenomenològic són copsar en profunditat la gènesi i maduració de la idea del downshifting en els i les subjectes implicats, l'evolució del procés de transició i consolidació del nou estil de vida, i la comprensió exhaustiva tant de la seva lògica de funcionament intern, com de les estratègies adaptatives que duu a terme, com finalment del canvi de valors que proposa la cultura downshifter.
Resumen: The following doctoral dissertation aims at conducting a phenomenological study on the social phenomenon of downshifting. The phenomenon consists on individual strategies based on reducing work time so as to rebalance the overall use of time and revalue and assign greater importance to leisure time. Reducing work time implies a correlated reduction of received income, which is accepted by the downshifting individual, as well as a loss of purchasing and consumption power, perceived as less preferred than the gain in personal, freely used time. The assumption of the downshifting culture is that quality of life stems from controlling one's own time, having relationships in one's close surroundings and engaging in self-fulfillment activities, rather than from money, material goods or consumption. In this sense, downshifting becomes a countercultural reaction to the current productivist, consumerist model described by Byung-Chul Han as the achievement society. The main goals of this phenomenological study are: to capture in depth the genesis and maturation of the notion of downshifting in those individuals involved; the evolution of the transition and consolidation stages of the newly acquired lifestyle; a comprehensive understanding of both its internal mode of functioning and of the adaptive strategies put in place; and, finally, the change in values that the downshifting culture proposes.
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Sociologia, 2016
Derechos: L'accés als continguts d'aquesta tesi queda condicionat a l'acceptació de les condicions d'ús establertes per la següent llicència Creative Commons Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Tesi doctoral ; Versió publicada
Materia: Lleure ; Qualitat de vida
ISBN: 9788449059636

Adreça alternativa: https://hdl.handle.net/10803/368222
Adreça alternativa: https://www.educacion.gob.es/teseo/mostrarRef.do?ref=1246044


600 p, 2.7 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2016-10-03, última modificación el 2022-06-10



   Favorit i Compartir