Immigració i sindicat a Catalunya : una relació difícil i en construcció
Alós, Ramon (Universitat Autònoma de Barcelona. Centre d'Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT))
Jódar Martínez, Pere (Universitat Pompeu Fabra. Departament de Ciències Polítiques i Socials)

Data: 2011
Resum: La immigració a Catalunya, com a altres indrets, ha alterat de manera radical el mercat de treball i ha incidit en les relacions laborals i en la dinàmica de les organitzacions sindicals. En el cas de Catalunya, tot i que, com és prou conegut, es compta amb una llarga tradició immigratòria, la més recent, des dels darrers anys del segle xx, es caracteritza per uns orígens sovint extra europeus i unes «insercions» laborals diferents de les associades tradicionalment a la immigració. En efecte, si la immigració a Catalunya d'anys precedents en bona part s'incorporava, d'entrada o amb el pas del temps, en el treball de fàbriques, la més recent passa a engruixir els segments secundaris del mercat de treball, això és, activitats de baixa qualificació, de sectors laborals poc regulats i intensius en mà d'obra, i sota formes contractuals que en molts casos s'acosten a la irregularitat i a la precarietat, quan no s'hi encabeixen plenament. Amb aquestes característiques, la immigració és un exponent del conjunt de transformacions que ha trasbalsat el panorama tradicional de les relacions laborals i, per tant, el context d'intervenció dels sindicats. De fet, i més enllà de les actuals circumstàncies, es pot dir que immigració i relacions laborals són dues qüestions inseparables. Aquesta connexió directa, que històricament es pot seguir ja des dels massius trasllats de camperols britànics a les capitals industrials, fa que sigui sorprenent la mancança d'estudis sobre el tema, fet que, possiblement, s'explica per l'hegemonia que obtenen les doctrines que contemplen la societat, o l'economia, a partir de relacions basades en persones asexuades, sense edat, origen, ideologia ni creences. Més interès acadèmic ha rebut l'estudi de la relació entre immigració i sindicat, bàsicament sota l'impuls de les mateixes organitzacions dels treballadors. Ens basarem, doncs, en aquests estudis per situar la relació entre immigració i sindicat a Catalunya, qüestió que farem en primer terme, per a aportar a continuació alguns resultats d'una recerca recent sobre la qüestió, duta a terme a partir de la Encuesta de Calidad de Vida en el Trabajo (ECVT), del Ministeri de Treball i Immigració, d'una enquesta de l'any 2008 a afiliats del sindicat Comissions Obreres (CCOO) de Catalunya (que identificarem com l'Enquesta CERES 2008) i un conjunt d'entrevistes fetes a dirigents sindicals de la mateixa organització durant la segona meitat de l'any 2010.
Nota: Background of INCASI Project H2020-MSCA-RISE-2015 GA 691004. WP1: Compilation
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Article ; recerca
Matèria: Immigració a Catalunya ; Relacions laborals ; Solidaritat de classe
ISBN: 978-84-9965-100-2
Publicat a: Societat catalana. Associació Catalana de Sociologia, Núm. Anuari 2011 (2011) , p. 205-229

Adreça alternativa: http://publicacions.iec.cat/PopulaFitxa.do?moduleName=cataleg&subModuleName=&idCatalogacio=15448


25 p, 250.3 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Sociològics sobre la Vida Quotidiana i el Treball (QUIT)
Articles > Articles de recerca
Articles > Articles publicats

 Registre creat el 2017-03-01, darrera modificació el 2023-02-22



   Favorit i Compartir