Faits divers, rendez-vous, necrología et vernissage en la escuela francesa de geografía (1903-1939). A partir de una lectura de los Annales de Géographie
Roque de Oliveira, Francisco

Data: 1993
Resum: Cet article est una approche h une période clé des Annales de Géographie (celle de 1903-1939) en partant des sections de la revue consacrées aux notices et h la chronique geographique. Le but est d'analyser dans quelle mesure le prograrnrne de l'Ecole française de géographie se refltte dans des aspects apparemment peu significatifs et comment peut-on percevoir plus qu'une simple coincidence formelle ente la practique des intérets académiques et l'idéal d'un état.
Resum: This is a kind of cros-sectional reading: leafing over the key years in the French School of Geography, not by the expected itinerary through the scientific texts wich are the legacy to the history of the discipline, but rather in search for what has remained of the gestures and worldly ticks of its elders. What is sought is not another portrait of the School, because that would provide another definition, even though the same model were applied. The objective is less arnbitious: simply a sort of leisure-time stroll in the company of Mr. de la Blache, his children and grandchildren. What we do or say here may not add much to what is already known about them; it may, however, help us to understand them better.
Resum: Esta es una especie de lectura sesgada: hojear los años selectos de la Escuela Francesa de Geografia, no a través de los textos de cariicter científico que legó a la historia de la disciplina, sino de los gestos y tics mundanos de sus mayores. Lo que se busca no es otro retrato de la misma Escuela porque eso equivaldría a esbozar otro perfil, aunque se usase para ello el mismo modelo. Lo que se persigue es menos: un tipo de paseo fuera de horas en compañía del Sr. De la Blache, de sus hijos y sus nietos. Puede ser que lo que hagamos o digamos aquí no acreciente mucho lo que de ellos ya sabíamos. Pero puede suceder, también, que después los comprendamos mejor.
Resum: Aquesta és una mena de lectura: fullejar els anys selectes de l'Escola Francesa de Geografia, no a través del recorregut normal dels textos de caràcter científic que va llegar a la història de la disciplina, sinò pel que va deixar dels gestos i tics mundans dels seus majors. El que se cerca no és un altre retrat de la mateixa Escola, perqui? això equivaldria a esbossar un altre perfil, encara que s'utilitzés per a això el mateix model. El que es persegueix és menys: un tipus de passeig fora d'hores, en companyia del Sr. De la Blache, dels seus fills i néts. Pot ser que el que fem o diguem aquí no acreixi molt allò que d'ells ja sabíem. Però pot succeir, també, que després els comprenguem millor.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Francès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 22 (1993) p. 65-90, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41580


26 p, 876.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-11, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir