Els factors de localització hotelera a Barcelona, 1849-1989
Romero, Josefina

Data: 1990
Resum: L'esprit de l'étude suivant est base sur la recherche des facteurs principaux qui ont influencé la localisation hotelliere dans la ville de Barcelone depuis 1849, et l'observation de son évolution tout au long du temps. Pour pouvoir déterminer ces facteurs ci, avec une perspective diachronique, la recherche aura comme suport la visualisation de la situation des hotels, a différentes époques, sur les suivantes cartes de Barcelone: 1849, 1888, 1929, 1965, 1989. En résumé la localisation hotelliere a Barcelone est expliquée, pour toutes les époques analysées, par la stimulation que dans l'hotellerie ont effectué et effectuent trois facteurs principaux: CBD, moyens de transport, et points d'interet spécifiques (avec l'exception de la zone déficitaire de la Place d'Espagne, et des nouveaux hotels projectés dans l'actual Plan Municipal d'hbtels). A mesure que la croissance de la cité et l'expansion du systeme de transport ont desplaci le CBD, les zones hotellieres les plus importantes ont suivi le même chemin: Place Catalunya, Eixample, Diagonal centre, Diagonal/Pius XII, en constatant ainsi la superposition de fonctions que caractérise la zone centrale de Barcelone.
Resum: The objectives of the following study are to reveal the main factors which have influenced the location of hotel accomodation in the city of Barcelona and to trace the development of such accomodation since 1849. In order to discover those factors from a diachronic point of view, the study has the additional support of maps of hotel location for several dates: 1849, 1888, 1929, 1965 and 1989. Three main factors recur throughout the evolution of the location of accomodation in Barcelona: the attraction of the CBD, of transport modes, and of areas of specific interest. (the principal exceptions are the deficient supply in the Placa d'Espanya area, and the new projects outlined in the City Council Plan). As the CBD has shifted due to the growth of the city and the transport network has extended, the area of hotel accomodation has experienced a parallel movement: initiated in Placa Palau-Rambles and successively being displaced towards Placa Catalunya-Eixample-the Central section of Diagonal-Diagonal/Pius XII, thus demonstrating the superposition of functions which is characteristic of the centre of Barcelona.
Resum: El objetivo del estudio siguiente se basa en la búsqueda de los principales factores que inciden en la localización hotelera de la ciudad de Barcelona, a partir de 1849, y ver su evolución a lo largo del tiempo. A fin de detectar estos factores en una perspectiva diacrónica, la investigación se apoya en la visualización de la ubicación de los hoteles, en diferentes épocas, en los siguientes planos de Barcelona: 1849, 1888, 1929, 1965 y 1989. En resumen, la localización hotelera en Barcelona, se explica en todas las épocas, por el estimulo que han ejercido y ejercen sobre la hosteleria tres factores principales: CBD, medios de transporte, y puntos de interés especifico (excepto la zona deficitaria de Plaza España, y los nuevos hoteles proyectados por el actual Plan Municipal de Hoteles). A medida que el crecimiento de la ciudad, y la expansi6n del sistema de transportes han ido desplazando el CBD, las principales áreas hoteleras han seguido el mismo camino: Plaza Palau-Ramblas-Plaza Cataluña-Ensanche-Diagonal Centro y Diagonal/Pius XII, constatándose asi la superposición de funciones que caracteriza el Brea central de Barcelona.
Resum: L'objectiu del següent estudi es basa en trobar els factors principals que incideixen en la localització hotelera a la ciutat de Barcelona, d'enca 1849, i veure la seva evolució al llarg del temps. Per tal de detectar aquests factors en una perspectiva diacrbnica, la investigació tindra com a suport la visualització de la ubicació dels hotels, en diferents èpoques, en els següents plànols de Barcelona: 1849, 1888, 1929, 1965 i 1989. En resum, la localització hotelera a Barcelona, s'explica a totes les epoques per l'estimul que han exercit i exerceixen sobre l'hosteleria tres factors principals: CBD, mitjans de transport, i punts d'interés especific (tret de la zona deficitaria de Placa Espanya, i dels nous hotels projectats en l'actual Pla Municipal d'Hotels). A mesura que el creixement de la ciutat, i l'expansió del sistema de transports han anat desplaçant el CBD, les àrees hoteleres principals han seguit el mateix camí: Placa Palau-Rambles-Placa Catalunya-Eixample-Diagonal Centre i Diagonal/Pius XII, constatant-se així la sobreposició de funcions que caracteritza l'àrea central de Barcelona.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 16 (1990) p. 53-75, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41494


23 p, 700.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-15, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir