Els corrents entròpics en anàlisi i planificació del territori : 1964-1983
Alegre i Nadal, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1989
Resum: On identifie dans cet article les principaux axes de recerche qui en analyse et en planification du territoire font usage du concept d'entropie. Le période citée est divisée en périodes quinquenales; cette division correspondant a des phases successives de diversification thématique, de maturation et d'epigones. L'application du concept est maitrisée de manikre exceptionnelle chez A. G. Wilson dans la dérivation du modde gravitatoire, chez M. J. Webber dans les modeles de localisation et chez M. Batty dans les méthodologies de régionalisation. Le dénominateur commun a ces différents éclariages est la méthode de maximisation de l'entropie. Par contre, l'usage de ce concept comme indice descriptif des distributions territoriales n'a pas bénéficié du même intéret, et cell, malgré les efforts de théorisation et d'application qui ont été menés a partir de l'oeuvre de l'économétriste H. Theil. L'article est complété par une vaste sélection bibliographique, utile i tous ceux qui s'intéressent a la géographie quantitative et ceux qui étudient les courants de pensée dans la géographie contemporaine.
Resum: The principal research themes related to the use of the entropic concept in regional analysis and planning are identified. For the twenty-year period studied, four five-year subdivisions are proposed, corresponding to the following stages: initial thrust, thematic development, maturity and after-math. Specially noteworthy are the contributions to research made by A. G. Wilson, M. J. Webber and M. Batty in the respective fields of the application of this concept in designing the gravity model, location models and methodology of spatial aggregation. The common denominator of these approaches is the entropy maximization method. This contrasts with the less prominent role which the concept plays as a descriptive index of territorial location in spite of the efforts made in the fields of theory and application by the operational researcher, H. Theil. The article is completed with a wide-ranging bibliography of utility to both those interested in theoretical geography and also researchers in contemporary geographical thought.
Resum: Se identifican las principales lineas de investigación relacionadas con el uso del concepto de entropia en anilisis y planificación del territorio. Entre las fechas apuntadas en el titulo, se propone una periodización quinquenal correspondiente a desarrollos iniciales, de ramificación tematica, de madurez y epigonales. Se destacan las trayectorias de investigación de A. G. Wilson, M. J. Webber y M. Battv en el dominio de aplicaciones del concepto en la derivación del modelo gravitatorio, que los modelos de localización y de metodologias de regionalización respectivamente. El denominador comúnde esos enfoques es el método de maximización de la entropia. Por el contrario, el uso del concepto como indice descriptiva de distribuciones territoriales es considerado como menos relevante a pesar de los esfuerzos de teorización y aplicación a partir de la obra del econometrista H. Theil. Se completa con una amplia selección bibliográfica que puede ser de utilidad tanto para los interesados en geografia teorética como para los estudiosos del pensamiento geografico contemporaneo.
Resum: S'identifiquen les principals línies d'investigació relacionades amb l'ús del concepte d'entropia en analisi i planificació del territori. Entre les dates indicades al títol, es proposa una periodització quinquennal corresponent a desenvolupaments primerencs, de brancatge tematic, de maduresa i epigonals. Es destaquen les trajectories de recerca &A. G. Wilson, M. J. Webber i de M. Batty en el domini d'aplicacions del concepte en la derivació del model gravitatori, dels models de localització i de metodologies de racionalització, respectivament. El denominador comú d'aquests enfocaments és el métode de maximització de l'entropia. En canvi, l'ús del concepte com a index descriptiu de distribucions territorials és considerat menys rellevant malgrat els notables esforços de teorització i aplicació a partir de l'obra de l'econometrista H. Theil. Es completa amb una amplia selecció bibliogràfica que pot ser d'utilitat tant per als interessats en geografia teorica com per als estudiosos del pensament geogràfic contemporani.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 15 (1989) p. 5-38, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41476


33 p, 1.1 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-16, darrera modificació el 2022-02-20



   Favorit i Compartir