El problema de la medición del trabajo de la mujer
Solsona, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1989
Resum: Le but de cet article est d'analyser les critbres utilisés pour définir le concept de travail dans les recensements et les enquCtes qui constituent la base des statistiques officielles sur l'activité économique de la population. Pour ce faire on a révisé critiquement les questionnaires du Recensement de la Population de 1970 et 1981, le Rencensement Municipal des Habitants de la Ville de Barcelone de 1981 et 1986, le Recensement Agraire de 1982,l'Enquète sur la Population Active de 1987 (Premier et Deuxibme Trimestres) et l'Enquète sur la Fécondité de 1985. Dans les dernieres années se sont produits des changements qui aboutiront a mieux saisir le travail féminin, même si l'on constate certaines limitations qui sont la conséquence de prendre comme modele de référence le genre de travail réalisé, le plus souvent, par les hommes.
Resum: This article aims to analyse the criteria applied in defining the concept of employment in census and questionnaires which are the basis of official statistics on the economic activity of the population. To achieve this objective, a critical review was made of the questionnaires used for the 1970 and 1981 Population Census, the Barcelona Municipal Population Register of 1981 and 1986, the 1982 Agrarian Census, the 1987 Active Population Report (first and second trimester) and the 1985 Fecundity Report. Changes in data collection introduced in recent years will resultin improved statistics on female employment, although certain limitations exist due to the fact that work categories applied are those most frequently encountered in male employment.
Resum: El propósito de este articulo es analizar los criterios utilizados para definir el concepto de trabajo en los censos y las encuestas que constituyen la base de las estadisticas oficiales sobre la actividad económica de la población. Para ello se ha hecho una revisión crítica de los cuestionarios del Censo de Población de 1970 y 1981, el Padrón Municipal de Habitantes de la ciudad de Barcelona de 1981 y 1986, el Censo Agrario de 1982, la Encuesta de Población Activa de 1987 (Primer y Segundo Trimestres) y la Encuesta de Fecundidad de 1985. En los últimos años se han producido cambios que redundaran en una mejor captación dei trabajo femenino, aunque se constatan ciertas limitaciones que son la consecuencia de que se tome como patrón de referencia el tipo de trabajo que con mayor frecuencia es realizado por los hombres.
Resum: El propòsit d'aquest article és analitzar els criteris utilitzats per definir el concepte de treball als censos i a les enquestes que constitueixen la base de les estadístiques oficials sobre l'activitat econòmica de la població per aixo que s'ha fet una revisió critica dels qüestionaris del Cens de Població de 1970 i 1981, el Padró Municipal d'Habitants de la ciutat de Barcelona de 1981 i 1986, el Cens Agrari de 1982, l'Enquesta de Població Activa de 1987 (primer i segon trimestre) i l'Enquesta de Fecunditat de 1985. Durant els darrers anys s'han produi't canvis que repercutiran en una millor captació del treball femení, encara que se segueixen constatant certes limitacions com a conseqüència de prendre com a patró de referència el tipus de treball que més sovint és realitzat per homes.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 14 (1989) p. 149-169, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41461


20 p, 762.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-05-16, darrera modificació el 2023-06-12



   Favorit i Compartir