Civil society in Bosnia Herzegovina : From the late '80s to nowadays: a historical perspective
Milan, Chiara (European University Institute)

Data: 2017
Resum: A set of historical and political factors has shaped the evolution of civil society in Bosnia Herzegovina over the years. The socialist rule influenced the way in which citizens organized, while in the aftermath of the war the intervention of foreign donors and agencies brought about the prospering of domestic non-governmental organizations (NGOs). In the recent period, protests and participatory practices emerged and spread throughout the country, stamping indelibly its social fabric and influencing the practices of formal organizations. This article provides an overview of the evolution of domestic civil society during the country's recent past, examining how it evolved from the end of the socialist period to nowadays. The article begins by exploring the grassroots initiatives and the anti-war protests of the late 1980s, instances of an "unofficial" civil society stemmed from the liberalization of a socialist system on the brink of collapse. Next, it describes the mushrooming of civil society organizations in the aftermath of the war, before focusing on the grassroots civic initiatives unfolded in the 2000s, peaked with the 2013-14 protests and the surge of participatory assemblies known as "plenums. ".
Resum: La evolución de la sociedad civil en Bosnia y Hercegovina ha estado marcada por una serie de factores históricos y políticos. El régimen socialista influenció el modo en que los ciudadanos se organizaron, mientras que la intervención de los donantes y agencias internacionales al final de la guerra conllevó el florecimiento de organizaciones no gubernamentales locales. En el período más reciente, emergieron y se expandieron por el país protestas y prácticas participativas, dejando una huella indelebre en el tejido social y teniendo influencia en las prácticas de las organizaciones formales. Este artículo ofrece una perspectiva de la evolución de la sociedad civil local en el pasado reciente del país, examinando el modo en que se produjo su evolución desde el final del período socialista hasta la actualidad. El artículo comenza explorando las iniciativas de base y las protestas antibelicistas de finales de los ochenta, que constituyeron ejemplos de una sociedad civil "extraoficial" enraizada en la liberalización de un sistema que se encontraba en el umbral del colapso. A continuación, se describe la proliferación de las organizaciones de la sociedad civil tras la guerra, para luego enfocarse en las iniciativas de base de los años 2000, cuyo punto álgido llegó con las protestas de 2013-2014 y el surgimiento de las asambleas participativas conocidad como "plenums".
Resum: L'evolució de la societat civil a Bòsnia i Hercegovina ha estat marcada per una sèrie de factors històrics i polítics. El règim socialista va influenciar la manera en què els ciutadans es van organitzar, mentre que la intervenció dels donants i agències internacionals al final de la guerra va comportar la florida de organitzacions no governamentals locals. En el període més recent, van emergir i es van expandir pel país protestes i pràctiques participatives, deixant una empremta indeleble en el teixit social i tenint influència en les pràctiques de les organitzacions formals. Aquest article ofereix una perspectiva de l'evolució de la societat civil local en el passat recent del país, examinant la manera en què es va produir la seva evolució des del final del període socialista fins a l'actualitat. L'article comença explorant les iniciatives de base i les protestes antibel·licistes de finals dels vuitanta, que van constituir exemples d'una societat civil "extraoficial" arrelada en la liberalització d'un sistema que es trobava al llindar del col·lapse. A continuació, es descriu la proliferació de les organitzacions de la societat civil després de la guerra, per després enfocar-se en les iniciatives de base dels anys 2000, el punt àlgid va arribar amb les protestes de 2013-2014 i el sorgiment de els assemblees participatives conegudes com "plènums".
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Civil society ; Social movements ; Anti-war initiatives ; Non-governmental organizations ; Post-conflict countries ; Sociedad civil ; Países en post-conflicto ; Movimientos sociales ; Iniciativas antibelicistas ; Organizaciones no gubernamentales ; Societat civil ; Països en post-conflicte ; Moviments socials ; Iniciatives antibel·licistes ; Organitzacions no governamentals
Publicat a: Tiempo devorado, Vol. 4 Núm. 2 (2017) , p. 272-296 (Articles) , ISSN 2385-5452

Adreça original: https://revistes.uab.cat/tdevorado/article/view/v4-n2-milan
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/tdevorado/article/view/329378


25 p, 6.0 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Tiempo devorado
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2017-07-10, darrera modificació el 2021-12-11



   Favorit i Compartir