Scopus: 3 citations, Google Scholar: citations
Family farmers as agents of resilience in the Western Region of Santa Catarina (Brazil)
Exterckoter, Rudinei Kock (Instituto Federal Catarinense)
Azevedo da Silva, Clécio (Federal Univesity of Santa Catalina)
Tulla i Pujol, Antoni F. 1945- (Antoni Francesc), (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Date: 2015
Abstract: This article analyses how the resilience of family farmers has contributed to the development of the western region of Santa Catarina, Brazil. Despite having largest agro-industrial complex in Latin America, the region has faced cyclical crisis and challenges in recent decades. In fact, the quality of life of the rural population - the region is the main strongholds of family farming in Brazil - has not improved. Rural exodus, an aging population and the impairment of environmental quality are some of the evidences that point to the limits of the adopted agribusiness model. Family farmers and their organizations have responded to this socioeconomic environment of uncertainty with adaptive strategies based on local resilience, such as pluriactivity, productive diversification, transformation of raw materials in the property and production for own consumption. These strategies have served not only for the social reproduction of the group but also have contributed to a renewed regional dynamism.
Abstract: Este artículo analiza cómo la resiliencia de las explotaciones agrarias familiares contribuye al desarrollo de la región occidental del Estado de Santa Catarina en Brasil. A pesar de acoger un complejo agroindustrial con larga tradición en America Latina, la región ha sufrido crisis cíclicas en las recientes décadas. De hecho, la calidad de vida de la población rural no ha mejorado en esta región, que es la más importante del Brasil en agricultura familiar. La emigración rural, el envejecimiento de la población y la no consideración de la calidad ambiental son algunas de las evidencias que fijan los límites del modelo de los "agro-negocios". Los agricultores familiares y sus organizaciones han respondido a esta situación de incertidumbre socioeconómica adoptando estrategias que se basan en la resiliencia local, tales como la pluriactividad, la diversificación productiva, la transformación de materias primas en la explotación y produciendo para el autoconsumo. Estas estrategias han servido, no únicamente para la reproducción social del grupo, sino también para revitalizar el dinamismo en esta región.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Anglès
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Subject: Adaptability ; Rural resilience ; Resilient community ; Family farming ; Resiliencia ; Adaptabilidad ; Resiliencia rural ; Resiliencia de la comunidad ; Agricultura familiar
Published in: Ager : revista de estudios sobre despoblación y desarrollo rural, Núm. 18 (2015) , p. 115-138, ISSN 1578-7168

Adreça alternativa: https://recyt.fecyt.es/index.php/AGER/article/view/38072
DOI: 10.4422/ager.2015.04


24 p, 327.2 KB

The record appears in these collections:
Articles > Research articles
Articles > Published articles

 Record created 2017-07-18, last modified 2024-04-23



   Favorit i Compartir