Evolució dels usos del sòl. Inventari i anàlisi
Martínez Illa, Santiago
Nunes, Joan (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Valero, Joan Carles

Data: 1988
Resum: Le procéssus de transformation des structures humaines, économiques et d'environnement des zones de montagne nous permet de rendre compte de la dynamique complexe dans les transformations des utilisations du sol. L'inventaire, tout comme l'analyse postérieure de ces transformations, porte sur la période 1957-1987. L'inventaire nous a fourni l'information nécessarie a mesurer les répercussions spatiales d'un processus qui évolue vers la prédominance de l'extensification. La descrivtion minutieuse de l'évolution des utilisations du sol a vermis d'établir une multitude de points de liaispn avec d'autres axes de recherche du programme MAB-6 HAUTES PYRENEES, et a confirmé un degré élevé d'interconnexion entre les indicateurs liés a la problématique générale de la zone et entre les diverses options de dynamisation.
Resum: The process of transformation of human, economic and environmental structures in mountain areas implies a complex parallel process of change in land use. The inventory and subsequent analysis of such changes over the 1957-1987 period have provided the information necessary to evaluate the spatial repercussions of a process which is characterized, basically, by an evolution of land use in two directions. The major tendency is the spread of extensive agriculture on the one hand while, on the other, the minority teridency is towards intensive agriculture, which is applied in small areas. Through the detailed description and analysis of this land use evolution, numerous points of coincidence with other research themes within the HIGH PYRENEES MAB-6 programme have been established. Likewise, the study has confirmed the existence of a high degree of interconnection among both the indicators of the general problems of the area and also possible measures to be applied with a view to stimulating development.
Resum: El proceso de transformación de las estructuras humanas, economicas y ambientales de zonas de montaiia permite contemplar una compleja dinámica de cambios en los usos del suelo. El inventario y posterior análisis de estos cambios, centrado en décadas recientes -concretamente en el periodo 1957-87- ha proporcionado la información necesaria para calibrar las repercusiones territoriales de un proceso que, a grandes rasgos, se caracteriza por una extensificacion predominante frente a una intensificacion muy minoritaria. La descripción y por menorización de esta evolución de los usos del suelo ha permitido establecer multitud de puntos de contacto con otras lineas de investigación del programa MAB,-6 ALT PIRINEU y confirmar un elevado nivel de interconexión, tanto de los indicadores que manifiestan la problemática general de la zona como de las posibles opciones de dinamización.
Resum: El procés de transformació de les estructures humanes, econòmiques i ambientals de zones de muntanya permet contemplar una complexa dinàmica de canvis en els usos del sol. L'inventari i posterior anàlisi d'aquests canvis, centrat en el període 1957-1987, ha proporcionat la informació necessària per avaluar les repercussions territorials d'un procés que, a grans trets, es caracteritzi per una evolució en direccions contrastades, això és una extensificació predominant venus una intensificació molt minoritina. La descripció i el detall d'aquesta evolució dels usos del sol ha permès establir multitud de punts de contacte amb d'altres línies de recerca del programa MAB-6 ALT PIRINEU i confirmar un alt nivell d'interconnexio, tant pel que fa als indicadors que manifesten la problemàtica general de la zona com pel que fa a les possibles opcions de dinamització.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 39-57, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41422


19 p, 589.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2023-05-15



   Favorit i Compartir