El programa MAB-6 ALT PIRINEU : resultats i conclusions
Ganyet, Joan
Tulla i Pujol, Antoni F., 1945- , (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Data: 1988
Resum: Les resultats et,conclusions obtenus avec la réalisation du programme MAB-6 HAUTES PYRENEES (Urgellet-Banda) montrent qu'il existe une grave situation de détérioration de la haute montagne des Pyrénées Catalanes. Des problèmes qui s'expriment avec une profonde crise agricole et démographique mais qui sont en fait plus graves quisqu'ils représentent la destruction de la société de montagne avec les effets sociaux, économiques et culturels que cela implique. La pleine intégration des aires de montagne, aujourd'hui marginales, dans le territoire industriel de Catalogne exige une série de mesures; si elles n'étaient pas prises on pourrait aboutir a une situation irreversible. Les différentes propositions ont été analysées et présentées dans dix-huit études qui développent l'idée du besoin de préserver le milieu naturel et le paysage mais aussi de reconstruire la structure économique et démographique de l'aire d'étude a partir de la pluriactivité et I'attribution des services et infrastructures qui garantissent une certaine aualité de vie - aux habitans des villages de montagne. Pour que ces propositions soient effectives i1 doit exister une volonté institutionnelle et una participation des populations affectées.
Resum: The final results of the HIGH PYRENEES MAB-6 program show that there exists a critical situation of deterioration in the high mountains of Catalan Pyrenees. This problematic situation has its most visible symtoms in a profound agricultural and demographic crisis, but it is graver than that, because it implies the destruction of the social, economic and cultural structures of the mountain society. The total integration of these marginal areas into the industrial territory of Catalonia requires a specific policy for these regions. The different proposals have been analyzed and presented in a set of eighteen studies that recommend the conservation of landscape and natural environment and the reconstruction of the economic and demographic structure of the area based on the pluriactivity, services and infrastructure that guarantee a minimum quality of life. These proposals will only be effective if there exists an institutional intervention and a participation of people from the area.
Resum: Las conclusiones y los resultados que se han obtenido con la realización del programa MAB-6 ALT PIRINEU (Urgellet-Banda) ponen en evidencia que existe una grave situacion de deterioro de la alta montaña del Pirineo catalan. Esta problematica se exterioriza en una profunda crisis agrícola y demográfica , pero es mucho mas grave,ya que significa la destruccion de la sociedad de montaña con los efectos sociales, económicos y culturales que ello representa. La plena integración de la areas, hoy marginales, de montaña en el territorio industrial de Cataluña plantea una serie de medidas; si no se llevan a cabo, esta situación sera irreversible. Las diversas propuestas han sido analizadas y presentadas en un grupo de dieciocho estudios que sumarizan la necesidad de preservar el medio natural y paisajistico, junto a una reconstrucción de la estructura económica y demográfica del area a partir de la pluriactividad y la dotación de los servicios e infraestructuras que garanticen una mínima calidad de vida a los habitantes de los pueblos de montaña. Para que sean efectivas estas propuestas debe existir una voluntad institucional y una participación de los afectados.
Resum: Les conclusions i els resultats que s'han obtingut amb la realització del programa MAB-6 ALT PWNEU (Urgellet-Banda) posen en evidencia que existeix una greu situació de deteriorament a l'alta muntanya del Pirineu catala. Aquesta problematica s'exterioritza en una crisi agrícola i demogràfica profunda, pero és molt més greu, ja que sigmica la destrucció de la societat de muntanya, amb els efectes socials, econòmics i culturals que això representa. La integració plena de les àrees -avui marginals- de muntanya en el territori industrial de Catalunya planteja una sèrie de mesures que, si no es porten a terme, la situació es convertirà en irreversible. Les diverses propostes han estat analitzades i presentades en un grup de divuit estudis que plantegen la necessitat de preservar el medi natural i paisagístic, junt amb la reconstrucció de l'estructura econòmica i demogràfica de l'àrea a partir de la pluriactivitat i la dotació de serveis i infrastructures que garanteixin una mínima qualitat de vida als habitants d'aquests pobles de muntanya. Per tal que aquestes propostes siguin efectives, ha d'existir una forta voluntat institucional i una participació dels afectats.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, N. 12 (1988) p. 179-186, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/41429


8 p, 263.5 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2007-06-08, darrera modificació el 2023-06-28



   Favorit i Compartir