Web of Science: 0 cites, Google Scholar: cites
La ansiedad por los orígenes : el problema de la historia en la vanguardia literaria de Venezuela
Alarcón, Víctor (Universidad Simón Bolívar (Veneçuela))

Títol variant: L'ansietat pels orígens : el problema de la història en l'avantguarda literària de Veneçuela
Títol variant: The Anxiety for the Origins : the Problem of History in the Literary Avant-Garde of Venezuela
Data: 2017
Resum: Este artículo revisa cómo el discurso histórico fue cuestionado por tres autores de vanguardia en Venezuela. En un primer momento, protagonizado por los aportes de Eduardo Blanco y Laureano Vallenilla Lanz, la representación y el estudio de la gesta emancipadora venezolana fueron una indagación fundamental en la cultura. De este modo se organizó la visión de mundo de la sociedad de finales del siglo XIX y se justificó la larga dictadura de Juan Vicente Gómez (1908-1935). Por tanto, la historia se convirtió en un tópico fundamental para las nuevas generaciones de escritores que entraron en juego hacia las décadas 1920 y 1930. José Antonio Ramos Sucre, Arturo Uslar Pietri y Enrique Bernardo Núñez, creadores abordados en este trabajo, cuestionarán las nociones tradicionales con que se leía el pasado venezolano. Se opondrán a las rígidas ideas de hombría, virilidad, familia, progreso y orden, que orientaban los relatos del centro de poder. Así buscarán la manera de abrir la representación y la organización de la realidad, y dar cabida a las nuevas capas sociales que se formaron en la época.
Resum: Aquest article examina com el discurs històric va ser qüestionat per tres autors d'avantguarda a Veneçuela. En un primer moment, protagonitzat per les aportacions d'Eduardo Blanco i Laureano Vallenilla Lanz, la representació i l'estudi de la gesta emancipadora veneçolana van ser una indagació fonamental en la cultura. D'aquesta manera es va organitzar la visió del món de la societat a finals del segle XIX i es va justificar la llarga dictadura de Juan Vicente Gómez (1908-1935). Per tant, la història es va convertir en un tòpic fonamental per a les noves generacions que van entrar en joc cap a les dècades del 1920 i del 1930. José Antonio Ramos Sucre, Arturo Uslar Pietri y Enrique Bernardo Núñez, creadors estudiats en aquest treball, qüestionaran les nocions tradicionals amb què es llegia el passat veneçolà. S'oposaran a les rígides idees d'homenia, virilitat, família, progrés i ordre, que orientaven els relats del centre de poder. Així cercaran la manera d'obrir la representació i l'organització de la realitat, i de donar cabuda a les noves capes socials que es van formar a l'època.
Resum: This paper studies how three Venezuelan authors of the avant-garde period questioned the discourse on history. First, following the work of Eduardo Blanco and Laureano Vallenilla Lanz, it examines the representation and study of the war of independence as a main topic in Venezuelan culture. These ideas organized the worldview of the nineteenth century society and then justified Juan Vicente Gómez's dictatorship (1908-1935). Therefore, History became a main subject for the new writers that appeared in the 1920s and 1930s. José Antonio Ramos Sucre, Arturo Uslar Pietri and Enrique Bernardo Núñez, the authors studied in this article, dispute the traditional way of understanding Venezuelan History. They subvert rigid ideas such as manhood, family, progress and order, which orientated the use of power. They will search a way to change the representation and the organization of discourses in Venezuela, and forge a place for the new social groups that emerged during those years.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Novela ; Ensayo ; Historia ; Vanguardia ; Subversión ; Venezuela ; Novel·la ; Assaig ; Veneçuela ; Història ; Avantguarda ; Subversió ; Novel ; Essay ; History ; Avant-garde
Publicat a: Mitologías hoy, Vol. 16 (2017) , p. 53-69 (Dossier) , ISSN 2014-1130

Adreça original: https://revistes.uab.cat/mitologias/article/view/v16-alarcon
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/331372
Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/mitologias/article/view/v16-alarcon
DOI: 10.5565/rev/mitologias.473


17 p, 328.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Mitologías hoy
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2018-01-01, darrera modificació el 2022-12-19



   Favorit i Compartir