Analyse des mécanismes de la fluctuation de la fécondité de 1940 a 1990 dans les pays occidentaux
Devolder, Daniel
Centre d'Estudis Demogràfics

Publicació: Bellaterra Centre d'Estudis Demogràfics 1993
Resum: En aquest treball es presenta una anàlisi dels mecanismes demogràfics de la fluctuació de la fecunditat que es va produir als països occidentals des del 1940 fins ara. L'anàlisi es basa en els fonaments de RYDER. Aquest autor ha desenvolupat una sèrie de fòrmules que permeten una anàlisi temporal de l'evolució dels components de la natalitat i de la fecunditat. En primer lloc es fa una síntesi dels treballs de l'esmentat autor, fins ara molt dispersos, i en segon lloc es fa una aplicació a d'altres països -RYDER només va considerar Estats Units i Canadà-. Per RYDEr, l'evolució de la fecunditat del moment ha d'ésser interpretada com una modificació del comportament de les generacions, tant pel que fa al nombre de fills que tenen com pel calendari de formació de la família. En aquest estudi pretenem demostrar el contrari del que diu RYDEr, és a dir, que el "baby-boom" dels anys 1940 i 1950 s'ha produït sense gaires modificacions en el tamany de les famílies. Els principals mecanismes de l'evolució de la fecunditat han estat l'adequació dels projectes de fecunditat a les condicions del moment, així com la variació de la proporció de dones sense fills.
Resum: Se presenta en este trabajo un análisis de los mecanismos demográficos de la fluctuación de la fecundidad que se produjo en los países occidentales desde 1940 hasta nuestros dias. El análisis se basa en el enfoque de RYDER. Este autor ha desarrollado una serie de fórmulas que permiten un análisis temporal de la evolución de los componentes de la natalidad y de la fecundidad. Se hace una síntesis de los trabajos del mismo, hasta ahora dispersos, y luego se hace una aplicación a otros países -RYDER sólo consideró EE. UU. y Canadá-. Para RYDEr, la evolución de la fecundidad del momento debe ser interpretada como una modificación del comportamiento de las generaciones, tanto el número de hijos que tienen como del calendario de formación de la familia. En este trabajo, se pretende mostrar, al revés de lo que dice RYDEr, que el "baby-boom" de los años 1940 y 1950 se ha producido sin que se modifique mucho el tamaño de las familias. Los mecanismos principales de la evolución de la fecundidad han sido el ajuste de los proyectos de fecundidad a las condiciones del momento asi como la variación de la proporción de mujeres sin niños.
Resum: We present in this work an analysis of the demographic mecanisms related to the fluctuations of the post-war fertility in Western countries. The analysis is done according to what we call the Ryder line. Ryder developped a set of natality decomposition formulas which permit to explain its evolution in terms of the more detailled fertility components. First, we synthetize the Ryder's approach, gathering elements of his method which were scattered until now. Second, we apply this method to other countries, Ryder generally considering only the North American data. For Ryder, the evolution of period fertility must be interpreted as a modification of generations' plans which affects their final family size as well as the rythm of its formation. We show here, on the contrary, that the 1940-1965 Baby-Boom developped without any important modification of family size. The evolution of fertility has to be explained before all by an adaptation to current conditions and by a variation of the proportion of childless women.
Resum: Dans ce travail nous présentons une analyse des mécanismes démographiques de la fluctuation de la fécondité d'après guerre dans les pays occidentaux. L'analyse est conduite dans ce que l'on pourrait appeler la ligne de RYDER. Cet auteur a développé une série de formules de décomposition de la natalité qui permet d'expliquer l'évolution de celle-ci en termes des composantes les plus détaillées de la fécondité. Premièrement nous faisons une synthèse de l'approche de RYDER en rassemblant des éléments de sa méthode qui jusqu'ici se trouvaient épars. En second lieu, nous appliquons cette méthode à d'autres pays, RYDER ne considérant généralement que les données d'Amérique du Nord. Pour cet auteur, l'évolution de la fécondité du moment doit être interprétée comme une modification des projets des générations, qui a affecté aussi bien le total de leur descendance que le rythme de sa formation. Nous montrons, au contraire, que le baby-boom des années 1940 à 1965 s'est déroulé sans que se modifie beaucoup la taille des familles, et que l'évolution de la fécondité s'explique avant tout par une adaptation aux conditions du moment ainsi qu'une variation de la proportion des femmes sans enfants.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Llengua: Francès
Col·lecció: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 81
Document: Working paper
Matèria: Fecunditat humana ; Història ; 1940-1990 ; Europa



68 p, 3.2 MB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències socials i jurídiques > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documents de recerca > Working papers

 Registre creat el 2018-02-14, darrera modificació el 2024-03-09



   Favorit i Compartir