Visió històrica dels incendis forestals al Port de Tortosa als segles XIV i XV
Marí i Brull, Gerard (Universitat de Barcelona. Departament d'Història Medieval, Paleografia i Diplomàtica)
Lloret Maya, Francisco (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)

Additional title: Visión histórica de los incendios forestales en el Port de Tortosa durante los siglos XIV y XV
Additional title: Forest fires in the Tortosa Mountains along the 14th and 15th centuries from historical archives
Date: 1998
Abstract: S'ha estudiat el règim d'incendis al Port de Tortosa des de 1370 aD a 1466 aD a partir dels llibres de claveria de Tortosa. Aquests llibres contenen la comptabilitat de la ciutat, incloent-hi el pagament de les despeses que es produï-en en l'extinció d'incendis dels boscos que tenia la ciutat en règim d'usdefruit. La magnitud dels focs s'ha estimat a partir de la despesa total de cada incendi. S'han trobat 51 incendis, el 67 % dels quals van ésser a l'estiu. La causa és esmentada en el 19,6 % dels casos i aquesta sempre estava relacionada amb activitats humanes. Fer foc estava prohibit a la zona i els infractors eren perseguits. La duració i la magnitud dels focs presenten distribucions esbiaixa-des cap a les classes inferiors. El màxim nombre d'incendis i els més grans s'han trobat al període 1401-1410. S'ha calculat la funció de distribució d'intervals de focs d'època medieval considerant els ports com a una única localitat i s'ha comparat amb la funció obtinguda per a la zona a partir de les dades de la Generalitat corresponents al període 1966- 1996. Les dues sèries de dades es van ajustar a una funció exponencial negativa. Els resultats suggereixen que el règim actual de focs no es gaire diferent del que hi havia els segles XIV-XV.
Abstract: Se ha estudiado el régimen de incendios en los Ports de Tortosa desde 1370 aD a 1466 aD a partir de los libros de «claveria» de la ciudad de Tortosa. Estos libros contienen la contabilidad de la ciudad, incluyendo el pago de los gastos que se producían en la extinción de los incendios de los bosques que la ciudad tenía en régimen de usufructo. La magnitud de los fuegos se ha estimado a partir del gasto total de cada incendio. Se han encontrado referencias de 51 incendios, el 67 % de los cuales tuvieron lugar en verano. En el 19,6 % de los casos se menciona la causa del fuego, y en todos ellos estaba relacionada con actividades humanas. Estaba prohibido hacer fuego en esta zona y los infractores eran perseguidos. La magnitud y la duración de los incendios presentan distribuciones sesgadas hacia las clases inferiores. El número máximo de incendios y los de mayor magnitud se han encontrado en el periodo 1401-1410. Se ha calculado la función de distribución de los intervalos de fuego del periodo medieval considerando el Port de Tortosa como una única localidad y se ha comparado con la función de distribución obtenida para la misma zona a partir de los datos actuales recopilados por la Generalitat para el periodo 1966-1996. Las dos series de datos se ajustan a una función exponencial negativa. Los resultados sugieren que el régimen actual de incendios no es muy diferente del que había en los siglos XIV-XV.
Abstract: We show the fire history in the Tortosa Mountains (NE Spain) from the years 1370 A. D. to 1466 A. D. obtained from the «claveria» books of the Tortosa city. These books record the city expenditures, including those for fighting against fires burning in the city forests. We used the amount paid as an estimation of fire magnitude. We found 51 records of fires, 67 % of which occurred in summer. The causes of fires were reported in 19. 6 % of records and they were related to human activity. Burning was explicitly forbidden and violators were prosecuted. Both fire duration and magnitude showed a left skewed distribution. A maximum peak of fire occurrence and magnitude was found in the 1401-1410 decade. We calculated the fire interval distribution function of the 14th-15th centuries fires considering the Tortosa Mountains as a single location and we compared the result with the same function obtained from the fires recorded in the 1966-1996 period by the local environment agency. We obtained a similar negative exponential function for both periodes. The result suggests that the current fire regime is not very different from that existing in the 14-15th centuries.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Language: Català
Document: Article ; Versió publicada
Subject: Arxius històrics ; Incendis ; Edat Mitjana ; Catalunya ; Archivos históricos ; Incendios ; Edad Media ; Historical archives ; Fires ; Middle Age ; Catalonia
Published in: Butlletí de la Institució Catalana d'Història Natural, Vol. 66 (1998) , p. 129-140, ISSN 2013-3987

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/ButlletiICHN/article/view/161994
Adreça alternativa: http://revistes.iec.cat/index.php/BICHN/article/view/8935


6 p, 200.3 KB

The record appears in these collections:
Research literature > UAB research groups literature > Research Centres and Groups (research output) > Experimental sciences > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Published articles

 Record created 2007-06-29, last modified 2023-10-08



   Favorit i Compartir