Dinámicas espaciales de los sistemas residenciales del sur de Europa
Guadalupi, Carla

Título variante: Dinàmiques espacials dels sistemes residencials del Sud d'Europa
Título variante: Spatial dynamic of the Southern European residential systems
Publicación: Bellaterra : Centre d'Estudis Demogràfics, 2011
Descripción: 78 pag.
Resumen: Se analiza el grado de homogeneidad del modelo residencial del Sur de Europa, que la literatura identifica como un grupo regional muy diferenciado en el contexto europeo. Mediante un enfoque comparativo, se estudia la estructura de tenencia por edad de la persona principal y otras características sociodemográficas, de los 4 países principales de este ámbito: Italia, España, Portugal y Grecia. Los datos proceden de la European Union Statistics on Income and Life Conditions (EU-SILC). Los resultados destacan los fundamentos comunes de los países del Sur de Europa, por el acceso rápido e intenso a la propiedad, pero aportan evidencias de una mayor heterogeneidad en el caso del comportamiento residencial de la inmigración reciente y de los grupos de rentas bajas. En el caso de que estos colectivos tengan un mayor protagonismo en el futuro, esta heterogeneidad puede evolucionar hacia una importante divergencia dinámica entre los países analizados.
Resumen: S'analitza el grau d'homogeneïtat del model residencial del Sud d'Europa, que la literatura identifica com un grup regional molt diferenciat en el context europeu. Mitjançant un enfocament comparatiu s'estudia l'estructura de tinença, per edat de la persona principal i altres característiques sociodemogràfiques dels 4 països principals d'aquest àmbit: Itàlia, Espanya, Portugal i Grècia. Les dades provenen de la European Union Statistics on Income and Life Conditions (EU-SILC). Els resultats destaquen els trets comuns dels països del Sud d'Europa, a causa de l'accés ràpid i intens a la propietat, però aporten evidències d'una més gran heterogeneïtat en el cas del comportament residencial de la immigració recent i dels grups de rendes més baixes. Si aquests col·lectius tenen un major protagonisme en el futur, aquesta heterogeneïtat pot evolucionar cap a una important divergència dinàmica entre aquests països analitzats.
Resumen: This research analyzes the degree of homogeneity of the Southern European housing system, which the literature identifies as a sharply differentiated regional cluster in the European context. Using a comparative approach, the housing tenure structure of the four major countries (Italy, Spain, Portugal and Greece) will be examined, breaking down the rates by age of householder and other demographic variables. Data are from the European Union Statistics on Income and Life Conditions (EU-SILC). The results highlight the common ground of Southern European countries, in relation with a strong and fast access to homeownership. But at the same time they show an important heterogeneity in the case of recent immigrants and low-income groups. In the event that the weight of these groups grows in the future, this specific heterogeneity may turn into a significant total divergence between the countries.
Nota: El text va ser presentat, el 14 de juny de 2010, com a Treball de Recerca del Màster en Estudis Territorials i de la Població-Demografia. La recerca va ser co-dirigida per Juan A. Módenes i Julián López-Colás.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, i la comunicació pública de l'obra, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. No es permet la creació d'obres derivades. Creative Commons
Lengua: Castellà
Colección: Papers de demografia (Centre d'Estudis Demogràfics) ; 392
Documento: Working paper
Materia: Sistemas residenciales ; Tenencia de la vivienda ; Método comparativo ; Sur de Europa ; Sistemes residencials ; Tinença de l'habitatge ; Mètode comparatiu ; Sud d'Europa ; Housing Systems ; Housing tenure ; Comparative approach ; Southern Europe



78 p, 2.3 MB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Documentos de los grupos de investigación de la UAB > Centros y grupos de investigación (producción científica) > Ciencias sociales y jurídicas > Centre d’Estudis Demogràfics (CED-CERCA)
Documentos de investigación > Working papers

 Registro creado el 2020-04-01, última modificación el 2022-05-01



   Favorit i Compartir