Sociolingüística i Diversitat [105848]
Branchadell, Albert 1964-
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Filosofia i Lletres

Título variante: Sociolinguistics and Diversity
Título variante: Sociolingüística y Diversidad
Fecha: 2020-21
Resumen: Segons la definició del manual de sociolingüística catalana de referència (Boix i Vila, 1998: 33), "entenem per sociolingüística catalana la recerca a l'entorn de les relacions entre llengua i societat [. . . ] que es realitza des d'algun dels territoris de llengua catalana". Aquesta recerca es pot fer des d'una perspectiva sociològica (l'estudi de la societat en relació amb la llengua) o lingüística (l'estudi de la llengua en relació amb la societat); en el primer cas se sol parlar de "sociologia de la llengua" i en el segon podríem parlar de "lingüística social". D'acord amb la tradició dominant dins la sociolingüística catalana, en aquesta assignatura adoptem la perspectiva social, amb el triple objectiu següent: a) amb un rerefons històric i sobre la base de conceptes bàsics de sociolingüística general, familiaritzar les persones matriculades amb la situació actual de la llengua catalana en els diferents territoris de l'àmbit lingüístic, en el marc de la diversitat lingüística i social existents, segons es desprèn dels estudis empírics disponibles; b) iniciar-les en la metodologia que segueixen aquests estudis empírics; i c) introduir-les en l'estudi de la política lingüística que s'aplica en aquells territoris, que és el tema central de l'assignatura optativa Política i Planificació Lingüístiques.
Resumen: Según la definición del manual de sociolingüística catalana de referencia (Boix y Vila, 1998: 33), "entendemos por sociolingüística catalana la investigación en torno a las relaciones entre lengua y sociedad que se [. . . ] lleva a cabo desde algunos de los territorios de habla catalana ". Esta investigación puede realizarse desde una perspectiva sociológica (el estudio de la sociedad en relación con el lenguaje) o lingüística (el estudio del lenguaje en relación con la sociedad); en el primer caso solemos hablar de "sociología del lenguaje" y en el segundo podemos hablar de "lingüística social". De acuerdo con la tradición dominante en la sociolingüística catalana, en esta asignatura adoptamos la perspectiva social, con el siguiente triple objetivo: a) con antecedentes históricos y sobre la base de conceptos básicos de sociolingüística general, familiarizar a las personas inscritas en la situación uso actual de la lengua catalana en los diferentes territorios del área lingüística catalanohablante, en el marco de la diversidad lingüística y social existente, según los estudios empíricos disponibles; b) iniciarlos en la metodología seguida por estos estudios empíricos; y c) introducirlos en el estudio de la política lingüística que se aplica en esos territorios, que es el tema central de la asignatura optativa Política y planificación lingüística.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Filologia Catalana : estudis de literatura i lingüística [2503998]
Plan de estudios: Grau en Filologia Catalana: Estudis de Literatura i Lingüística [1448]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
6 p, 132.5 KB

Anglès
5 p, 110.4 KB

Castellà
6 p, 113.0 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2020-07-17, última modificación el 2023-01-28



   Favorit i Compartir