Mètodes quantitatius de recerca social [101146]
Miguel Quesada, Francesc Josep
Tarrés Vallespí, Anna
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: Quantitative Social Research Methods
Título variante: Métodos cuantitativos de investigación social
Fecha: 2021-22
Resumen: L'assignatura constitueix un curs d'introducció als mètodes i tècniques de producció (recollida) i anàlisi bàsica de dades centrada en una perspectiva metodològica quantitativa. L'objectiu principal és oferir a l'alumnat la informació i la capacitat d'aplicació dels principals mètodes i tècniques de producció i d'anàlisi de dades quantitatives en el camp de la sociologia. En concret, amb l'assignatura es pretén que l'alumnat construeixi els seu aprenentatge en base a: El coneixement i comprensió dels conceptes associats al procés d'investigació en ciències socials des d'una perspectiva distributiva o quantitativa, des de la construcció de l'objecte d'estudi, la recollida-producció de les dades i l'anàlisi estadística d'aquestes. Començar a adquirir la capacitat de concebre i planificar un procés d'investigació complet, en particular, el que es deriva d'una investigació per enquesta. La capacitat d'aplicació dels instruments tècnics destinats a la mesura dels conceptes sociològics, a la construcció d'un qüestionari d'enquesta, la construcció d'una mostra estadística, al desenvolupament del treball de camp d'una enquesta, a la preparació i l'anàlisi bàsica de les dades estadístiques obtingudes, tots ells a través d'un exercici real de treball empíric. Saber utilitzar de forma bàsica i instrumental programari estadístic per a la introducció i identificació 1 Saber utilitzar de forma bàsica i instrumental programari estadístic per a la introducció i identificació de les dades d'enquesta, la seva transformació i l'anàlisi estadística univariable (JAMOVI, R, o PSPP). Saber interpretar els resultats estadístics d'una anàlisi de dades des del punt de vista tècnic i substantiu d'acord amb el model teòric i metodològic construït. La capacitat bàsica d'avaluar la validesa i la fiabilitat dels resultats d'un estudi per enquesta i argumentar de forma crítica les seves limitacions i la seva capacitat de comprovació d'hipòtesis teòriques. L'assignatura dóna continuïtat a l'itinerari de mètodes i tècniques. D'una banda és una continuació de Metodologia i Disseny de primer curs, en què es presenta la metodologia i la lògica el procés d'investigació en ciències socials. D'alta banda és un curs que s'imparteix de forma paral·lela a l'assignatura de metodologia qualitativa, i ambdues són l'antesala de l'assignatura de Mètodes d'Anàlisi del segon semestre.
Resumen: The subject is an introductory course for production techniques (collection) and basic analysis of data, focused on a quantitative perspective. The main objective is to offer the students the information and the capacity to apply the main methods and techniques of production and analysis of quantitative data used in the field of Quantitaive Sociology. Specifically, the subject aims to build a learning process based on: The knowledge and understanding of the concepts associated with the research process in social sciences from a distributive or quantitative perspective, from the construction of study object, the collection-production of the data and the statistical analysis. Start acquiring the ability to conceive and plan a complete research process, in particular, what is derived from a survey research. The ability to apply the technical instruments aimed at the measurement of sociological concepts, the 1 The ability to apply the technical instruments aimed at the measurement of sociological concepts, the construction of a survey questionnaire, the construction of a statistically significative sample, the development of the field work of a survey, the preparation and the basic analysis of the statistical data obtained, all of them through a real exercise of empirical work in-the-field. Knowing how to use statistical software instruments and basic tools for the registering and identification of survey data, their transformation and for performing some univariate statistical analysis (JAMOVI, R, PSPP). Knowing how to make sense of the statistical results of data analysis, from a technical and substantive point of view in accordance with the theoretical and methodologically builded model. The basic ability to evaluate the validity and reliability of the results of a survey study, and to critically argue its limitations and its ability to check theoretical hypotheses. This subject gives continuity to the itinerary of methods and techniques. On one hand, it is a continuation of Methodology and Design previous course, in which the methodology and the logic the scientific research process in social sciences its presented. On the other hand, it is a course that is taught in parallel to the subject of qualitative methodology, and both are the prelude to the subject about "Analysis Methods" in the second semester.
Resumen: La asignatura constituye un curso de introducción a los métodos y técnicas de producción (recopilación) y análisis básico de datos, centrada en una perspectiva metodológica cuantitativa. El objetivo principal es ofrecer al alumnado la información y la capacidad de aplicación de los principales métodos y técnicas de producción y de análisis de datos cuantitativos en el campo de la sociología. En concreto, con la asignatura se pretende que el alumnado construya su aprendizaje en base a: El conocimiento y comprensión de los conceptos asociados al proceso de investigación en ciencias sociales desde una perspectiva distributiva o cuantitativa, desde la construcción del objeto de estudio, la recopilación-producción de los datos y el análisis estadístico de estos. Empezar a adquirir la capacidad de concebir y planificar un proceso de investigación completo, en particular, el que se deriva de una investigación por encuesta. La capacidad de aplicación de los instrumentos técnicos destinados a la medida de conceptos sociológicos, a la construcción de un cuestionario de encuesta, la construcción de una muestra estadística, al desarrollo del trabajo de campo de una encuesta, a la preparación y el análisis básico de los datos estadísticos obtenidos, todo ello a través de un ejercicio real de trabajo de campo empírico. Saber utilizar de forma básica e instrumental software estadístico para la introducción e identificación 1 Saber utilizar de forma básica e instrumental software estadístico para la introducción e identificación de los datos de encuesta, su transformación y el análisis estadístico univariante (JAMOVI, R, o PSPP). Saber interpretar los resultados estadísticos de un análisis de datos desde el punto de vista técnico y sustantivode acuerdo con el modelo teórico y metodológico construido. La capacidad básica de evaluar la validez y la fiabilidad de los resultados de un estudio por encuesta y argumentar de forma crítica sus limitaciones y su capacidad de comprobación de hipótesis teóricas. La asignatura da continuidad al itinerario de métodos y técnicas. Por un lado, es una continuación de Metodología y Diseño de primer curso, en que se presenta la secuencia y la lógica del proceso de investigación en ciencias sociales. De otro, es un curso que se imparte de forma paralela a la asignatura de metodología cualitativa, y ambas son la antesala de la asignatura de Métodos de Análisis del segundo semestre.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Sociologia [1361] ; Grau en Ciència Política i Gestió Pública i Grau en Sociologia [1402] ; Grau en Sociologia [819]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
7 p, 114.5 KB

Anglès
7 p, 114.5 KB

Castellà
8 p, 115.2 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2021-07-02, última modificación el 2023-01-22



   Favorit i Compartir