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Hypolimnetic withdrawal coupled with oxygenation as lake restoration measures : the successful case of Lake Varese (Italy)
Premazzi, G.
Cardoso, A. C.
Rodari, E.
Austoni, M.
Chiaudani, G.

Data: 2005
Resum: Lake Varese is a relatively small lake, belonging to the drainage basin of lake Maggiore (northern Italy). It has had a long history (since 1960s) of water quality deterioration as the result of cultural eutrophication. In 1967 a restoration project was designed, including a sewerage network, an O-ring sewage diversion system, and a centralised wastewater treatment plant with phosphorus and nitrogen control. Since the 1990’s, the lake has been the object of a cooperative research program supported by the European Commission, the Italian Ministry of the Environment, the Lombardy Region, and the Varese Province. The subsequent studies revealed that the lake responded to the decreased external nutrient loads. Besides, mathematical models predicted a rather long period (30 years) to attain the restoration goal, recognising the importance of internal P loading from sediments. Also, it was predicted that the application of in-lake measures would be beneficial in accelerating lake recovery. Recently, two measures have been suggested, i. e. hypolimnetic withdrawal in the deepest section (maximum depth: 26 m) and oxygenation in the shallower section, during summer stratification. Lake Varese constitutes the first case in Italy where in-lake methods are used to counteract the problems caused by excessive nutrient enrichment in a relative large system (lake surface: 14. 52 km2). In this paper, preliminary results of the first two years of operation (2000/2001) are summarised. The results are greatly encouraging. Lake water quality characteristics are as follows: Secchi transparency increased from 3. 2 m to 4. 9 m; annual mean total P concentrations decreased from 180 mg/m3 to 70 mg/m3; average chlorophyll values decreased from 40 mg/m3 to 17 mg/m3; the frequency of nuisance algal blooms declined to half in comparison to the 1990’s and the algal density declined by a factor of 4, and anoxia periods decreased in time and space. Moreover, it has been evaluated that nutrient loads from lake Varese, due to the selected water discharges, did not affect the total nutrient budget of lake Maggiore and the downstream water quality.
Resum: El lago Varese es un lago relativamente pequeño, situado en la cuenca de drenaje del lago Maggiore (norte de Italia). Presenta una larga historia (desde los años 60) de degradación de la calidad del agua como resultado de una eutrofización cultural. En 1967 se diseñó un proyecto de restauración, incluyendo una red de alcantarillado, un sistema en anillo de desvío de aguas residuales, y una planta centralizada de tratamiento de aguas residuales con control de fósforo y nitrógeno. Desde los años 90, el lago ha sido objeto de un programa de cooperación científica financiado por la Comisión Europea, el Ministerio de Medio Ambiente de Italia, la Región de Lombardy y la provincia de Varese. Los estudios resultantes mostraron la respuesta del lago a la disminución de la carga de nutrientes externa. Además, los modelos matemáticos predijeron un período bastante largo (30 años) para lograr el objetivo de restauración, reconociendo la importancia de la carga interna de P de los sedimentos. También, se predijo que la aplicación de medidas en el propio lago sería beneficiosa en la aceleración de la recuperación del lago. Recientemente, se han propuesto dos medidas, i. e. drenaje hipolimnético en la cubeta más profunda (profundidad máxima: 26 m) y oxigenación en la zona más somera, durante la estratificación estival. El lago Varese constituye el primer caso en Italia donde se han adoptado medidas en el propio lago para contrarrestar los problemas causados por un enriquecimiento excesivo de nutrientes en un sistema relativamente grande (superficie del lago: 14. 52 km2). En este artículo se resumen los resultados preliminares de los dos primeros años de actuación (2000/2001). Los resultados son enormemente alentadores. Las características de la calidad del agua del lago son las siguientes: la transparencia del Secchi aumentó de 3. 2 a 4. 9 m; las concentraciones medias anuales de P total disminuyeron de 180 mg/m3 a 70 mg/m3; los valores medios de clorofila disminuyeron de 40 mg/m3 a 17 mg/m3; la frecuencia de florecimiento de algas se redujo a la mitad en comparación con los años 90 y la densidad de algas se dividió por un factor de 4, y los períodos de anoxia disminuyeron en el tiempo y en el espacio. Además, se ha comprobado que la carga de nutrientes procedente del lago Varese, a causa de las descargas de agua selectivas, no afectó al balance total de nutrientes del lago Maggiore ni a la calidad del agua del río aguas abajo.
Llengua: Anglès.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Eutrofització ; Restauració de llacs ; Mesures in-situ ; Temps de recuperació ; Eutrofización ; Restauración de lagos ; Medidas in-situ ; Tiempo de recuperación ; Eutrophication ; Lake restoration ; In-lake measures ; Recovery time
Publicat a: Limnética, V. 24 n. 1-2 (2005) p. 123-131, ISSN 0213-8409



10 p, 266.3 KB

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