Pensament sociològic contemporani [101127]
Griera Llonch, Maria del Mar
Universitat Autònoma de Barcelona. Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia

Título variante: Contemporary Sociological Thought
Título variante: Pensamiento sociológico contemporáneo
Fecha: 2023-24
Resumen: La teoria sociològica ha de contribuir significativament a perfilar el mapa conceptual bàsic de l'alumnat del grau de sociologia i ha d'oferir eines que permetin comprendre i analitzar de forma crítica i rigorosa la realitat contemporània. En l'assignatura de Pensament Sociològic Contemporani s'estudien les aportacions més significatives al pensament sociològic contemporani posant-les en relació amb el seu context social, polític i cultural. El fil conductor del curs és la presentació dels corrents teòrics més rellevants del segle XX com el funcionalisme, l'estructuralisme, l'interaccionisme simbòlic, la fenomenologia, l'etnometodologia, el neomarxisme o el postmodernisme entre d'altres. Per tal de transmetre la complexitat del Pensament Sociològic Contemporani el curs combina l'explicació de les teories, amb el retrat del clima històrico-intel·lectual de l'època i les notes biogràfiques. Alhora, a les pràctiques del curs es fomentarà la reflexivitat a partir de posar en relació el pensament sociològic contemporani amb l'anàlisis crítica sobre el moment contemporani. La voluntat és pensar críticament sobre la vigència del pensament sociològic del segle XX en els nostres dies, i dotar de profunditat teòrica la mirada sobre el present. Alhora, es desenvoluparà una reflexió crítica, i amb perspectiva de gènere, sobre la producció teòrica en sociologia al segle XX, i s'incorporarà la mirada d'autores contemporànies que reflexionen sobre la qüestió. D'aquesta manera, per tant, l'objectiu de l'assignatura és que l'alumnat adquireixi la capacitat per situar, comprendre i relacionar les aportacions teòriques principals del pensament sociològic contemporani, i ho faci amb rigor, reflexivitat i perspectiva crítica. 1.
Resumen: Sociological theory must contribute significantly to outlining the basic conceptual map of sociology students and offer tools that enable them to understand and analyse in a critical and rigorous way contemporary reality. In the course of Contemporary Sociological Thought, the most significant contributions to contemporary sociological thought are studied, placing them in relation to their social, political and cultural context. The guiding thread of the course is the presentation of the most relevant theoretical currents of the 20th century, such as functionalism, structuralism, symbolic interactionism, phenomenology, ethnomethodology, neo-Marxism and postmodernism, among others. In order to convey the complexity of contemporary sociological thought, the course combines an explanation of the theories with a portrait of the historical-intellectual climate of the period and biographical notes. At the same time, the course seminars will encourage reflexivity by connecting contemporary sociological thought to critical analysis of the contemporary moment. The aim is to think creatively about the relevance of 20th century sociological thought in our times, and to give theoretical depth to the way we look at the present. Furthermore, a critical reflection will be developed, with a gender perspective, on the theoretical production in sociology in the 20th century, incorporating the viewpoint of contemporary women authors who reflect on the issue. In this way, therefore, the aim of the subject is for students to acquire the ability to situate, understand and relate the main theoretical contributions of contemporary sociological thought, and to do so with rigour, reflexivity and a critical perspective.
Resumen: La teoría sociológica debe contribuir significativamente a perfilar el mapa conceptual básico del alumnado del grado de sociología y ofrecer herramientas que permitan comprender y analizar de forma crítica y rigurosa la realidad contemporánea. En la asignatura de Pensamiento Sociológico Contemporáneo se estudian las aportaciones más significativas al pensamiento sociológico contemporáneo poniéndolas en relación a su contexto social, político y cultural. El hilo conductor del curso es la presentación de las corrientes teóricas más relevantes del siglo XX como el funcionalismo, el estructuralismo, el interaccionismo simbólico, la fenomenología, la etnometodología, el neomarxismo o el posmodernismo entre otros. Para transmitir la complejidad del Pensamiento Sociológico Contemporáneo, el curso combina la explicación de las teorías, con el retrato del clima histórico-intelectual de la época y las notas biográficas. A su vez, en las prácticas del curso se fomentará la reflexividad a partir de poner en relación el pensamiento sociológico contemporáneo con el análisis crítico sobre el momento contemporáneo. La voluntad es pensar críticamente sobre la vigencia del pensamiento sociológico del siglo XX en nuestros días, y dotar de profundidad teórica a la mirada sobre el presente. Asimismo, se desarrollará una reflexión crítica, y con perspectiva de género, sobre la producción teórica en sociología en el siglo XX, incorporando la mirada de autoras contemporáneas que reflexionan sobre la cuestión. De esta forma, por tanto, el objetivo de la asignatura es que el alumnado adquiera la capacidad para situar, comprender y relacionar las aportaciones teóricas principales delpensamiento sociológico contemporáneo, y lo haga con rigor, reflexividad y perspectiva crítica. 1.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català, anglès, castellà
Titulación: Sociologia [2500262]
Plan de estudios: Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1282] ; Grau en Sociologia [1361] ; Grau en Ciència Política i Gestió Pública i Grau en Sociologia [1402] ; Grau en Estadística Aplicada i Grau en Sociologia [1440] ; Grau en Ciència Política i Gestió Pública i Grau en Sociologia [1512]
Documento: Objecte d'aprenentatge



Català
9 p, 119.6 KB

Anglès
8 p, 116.1 KB

Castellà
9 p, 119.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Materiales académicos > Guías docentes

 Registro creado el 2023-07-07, última modificación el 2023-09-16



   Favorit i Compartir