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Tendencias del fitoplancton en el lago de la Albufera de Valencia e implicaciones para su ecología, gestión y recuperación
Romo, Susana
García-Murcia, Ana
Villena, María José
Sánchez, Vicent
Ballester, Alma

Títol variant: Phytoplankton trends in the lake of Albufera de Valencia and implications for its ecology, management, and recovery
Data: 2008
Resum: The lake of Albufera de Valencia, with 2320 ha, is the largest shallow, oligohaline lake of the Spanish coast. It is located within the Natural Park of the Albufera de Valencia, which is mainly formed by rice fields. This important Spanish wetland is subjected to different environmental impacts. The Albufera Lake has been eutrophic since the 1970s. Even though a diversion plan for nutrients entering the lake mainly from the north and northwest started in 1991, its effects on the system’s quality have been limited. Since 1985, a continuous monitoring of the lake’s phytoplankton has been carried out, which represents one the largest temporal data set for shallow Mediterranean lakes. In this study, phytoplankton trends in the lake of the Albufera de Valencia are analysed, as well as its implications for the ecology, management, restoration, and conservation of the lake and its surrounding related wetlands. A 30% nutrient diversion has not decreased the dominance of cyanobacteria in the lake’s phytoplankton, although it has contributed to a change in species composition, with a trend to a decrease in filamentous cyanobacteria and an increase of chroococcal cyanobacteria. The filamentous cyanobacteria Planktothrix agardhii, has been a good indicator species of the nutrient enrichment periods in the lake. The hydrological cycle of the lake was closely related to the phytoplankton ecology and the lake food webs. The reduction of the lake water inputs has produced higher algal biomasses and the increase of algal species with adaptation strategies towards more stable water columns. The increase of Microcystis aeuroginosa and Cylindrospermopsis raciborski in the lake implies an additional risk due to their capacity to produce cyanotoxins. Data analysis leads us to conclude that the reduction in the external nutrient loading was insufficient to revert the lake’s trophic state towards an improvement of its water quality, which nowadays can be classified as “bad” according to the European Water Framework Directive. Some measures are suggested in order to manage and improve the water quality of the Albufera de Valencia lake.
Resum: El lago de la Albufera de Valencia, con una extensión de 2320 ha, es el lago somero y oligohalino más extenso de nuestro litoral. Se encuentra englobado dentro del Parque Natural de la Albufera de Valencia, en su mayor parte formado por arrozales. Esta importante zona húmeda de España recibe diferentes impactos ambientales. El lago de la Albufera se encuentra en estado eutrófico desde los años 1970 hasta nuestros días y aunque en 1991 se inició un plan de desvío de los nutrientes que confluían en el lago, principalmente por su zona norte y noroeste, sus efectos sobre la calidad del sistema han sido limitados. Desde 1985 hasta el presente se ha realizado un seguimiento del fitoplancton del lago de la Albufera, lo que constituye una de las series temporales más largas que existen para los lagos someros de la cuenca mediterránea. En esta contribución se analizan las tendencias del fitoplancton en el lago de la Albufera de Valencia y sus implicaciones para la ecología, gestión, recuperación y conservación del mismo, y de sus zonas húmedas asociadas. El desvío de un 30% del aporte de nutrientes al lago no ha disminuido la dominante presencia de cianobacterias en su fitoplancton, aunque ha contribuido a un cambio en la composición de especies, con una tendencia de disminución de las cianobacterias filamentosas y un aumento de las cianobacterias croococales. La cianobacteria filamentosa Planktothrix agardhii ha sido una buena indicadora de los periodos de incrementos de nutrientes en el lago. El ciclo hidrológico del lago se relacionó estrechamente con la ecología del fitoplancton y la de sus redes tróficas. La reducción de la entrada de caudales al lago ha dado lugar a un aumento de la biomasa algal y de las especies algales con estrategias de adaptación a columnas de agua más estables. El aumento en el lago de Microcystis aeuroginosa y Cylindrospermopsis raciborski supone un riesgo añadido debido a su capacidad para producir cianotoxinas. El análisis de los datos nos hace concluir que la reducción en la carga externa de nutrientes fue insuficiente para revertir el estado trófico del lago hacia un estado de mejor calidad, que puede catalogarse de “malo” según la Directiva Marco del Agua. Se recomiendan una serie de medidas que permitan mejorar y gestionar el lago de la Albufera de Valencia.
Llengua: Castellà.
Document: article ; recerca ; publishedVersion
Matèria: Cianobactèries ; Fitoplàncton ; Llac somer ; Mediterrani ; Coster ; Cianobacterias ; Fitoplancton ; Lago somero ; Mediterráneo ; Costero ; Cyanobacteria ; Phytoplankton ; Shallow lake ; Mediterranean ; Coastal
Publicat a: Limnética, V. 27 n. 1 (2008) p. 11-28, ISSN 0213-8409



17 p, 404.3 KB

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