La recepció a Itàlia de la Brevísima relación de la destruición de las Indias de Bartolomé de Las Casas Algunes notes sobre l'edició veneciana de Marco Ginammi (1626)
Bru Ventayol, Meritxell

Títol variant: La recepción en Italia de la Brevísima relación de la destruición de las Indias de Bartolomé de Las Casas. Algunas notas sobre la edición veneciana de Marco Ginammi (1626)
Títol variant: The reception in Italy of the Brevísima relación de la destruición de las Indias by Bartolomé de Las Casas. Notes about the Venetian publication made by Marco Ginammi (1626)
Data: 2008
Resum: Aquest article és, en el marc de la realització d'una tesi doctoral sobre la recepció a Europa del text de la Brevísima relación de la destruición de las Indias, una primera aportació a un procés de verificació de les traduccions que es fan de l'obra del frare dominic Bartolomé de Las Casas, concretament, sobre la seva recepció a Itàlia. Després d'apuntar algunes dades sobre les característiques de l'edició i l'empresa llibretera de l'editor venecià Marco Ginammi, s'ha realitzat una anàlisi comparativa entre el lèxic original castellà i el lèxic utilitzat pel traductor en les tres primeres edicions fetes a Itàlia, les venecianes de 1626, 1630 i 1643. D'acord amb les dades obtingudes, es pot afirmar que la primera traducció veneciana de l'obra de Las Casas és fidel al text original i no presenta manipulació intencionada del text.
Resum: Este artículo es, en el marco de la realización de una tesis doctoral sobre la recepción en Europa del texto de la Brevísima relación de la destruición de las Indias, una primera aportación a un proceso de verificación de las traducciones de la obra del fraile dominico Bartolomé de Las Casas; concretamente, sobre su recepción en Italia. Después de poner de relieve algunos datos sobre la edición i la empresa editorial del veneciano Marco Ginammi, se hace un análisis comparativo entre el léxico original castellano y el léxico utilizado por el traductor en las tres primeras ediciones llevadas a cabo en Italia, las venecianas de 1626, 1630 y 1643. De acuerdo con los datos obtenidos, se puede afirmar que la primera traducción veneciana de la obra de Las Casas respeta el texto original y no presenta manipulación intencionada del texto.
Resum: This article is a first contribution to an ongoing research towards a doctoral thesis on the reception in Europe of the Brevísima relación de la destruición de las Indias. I consider here the Italian reception of it to the sketch some data on the edition, follows a comparative analysis between some key of the Castilian original and its translation to the Venetian editions (1626, 1630 and 1643) made by Marco Ginammi. In agreement with the collected data it is possible to affirm that the first Venetian translation of Las Casas' Brevísima agrees with the original text and it does not display deliberate manipulation of the text.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Las Casas ; Brevísima ; Venècia ; Ginammi ; Castellani ; Venecia ; Venice
Publicat a: Manuscrits, N. 26 (2008) p. 237-251, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/131988


15 p, 93.4 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-03-31, darrera modificació el 2022-02-19



   Favorit i Compartir