Mecanismes moleculars implicats en la interacció dels receptors cel·lulars herpes simplex entry mediator A (HveA) i receptor de complement 2 (CR2, CD21) amb els seus lligands
Sarrias Fornés, Maria Rosa
Tort Bardolet, Lluís, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Cel·lular, de Fisiologia i d'Immunologia)

Publicació: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2002
Resum: L'estudi de la utilització del sistema immunològic de l'hoste pels virus com a patògens per al seu propi benefici fou el principal objectiu d'aquest treball. Concretament, en aquest treball de tesis es van analitzar dues espècies d'herpesvirus virulents en humans, l'Herpes Simplex Virus-1 (HSV-1) i l'Epstein Barr Virus (EBV). L'entrada d'ambdós virus a les cèl·lules és mediada per receptors del sistema immunològic. Es va estudiar la interacció dels respectius receptors cel·lulars, Herpes Virus Entry mediator A (HveA), i el receptor de complement 2 (CR2), amb les glicoproteïnes virals que s'hi uneixen, i amb llurs lligands naturals, els quals participen en la defensa de l'hoste. Es va caracteritzar la interacció dels receptors HveA i CR2 amb els seus lligands fent servir proteïnes recombinants o purificades de sèrum; en el cas de HveA ens vam centrar en la localització del lloc d'unió de cada lligand al receptor. En el cas de CR2, es va analitzar la cinètica d'unió dels seus lligands naturals. Per a ambdós receptors, es va analitzar si la unió de la proteïna viral al receptor podria interferir i/o modular-ne la unió dels seus lligands naturals. Els resultats es van analitzar dins del marc de la resposta immunològica de l'hoste mediada pel receptor cel·lular, i en relació al possible paper modificador d'aquesta resposta per part de la proteïna viral. Per a facilitar el nostre estudi sobre HveA, es van cercar nous lligands peptídics d'aquest receptor, utilitzant llibreries aleatòries de pèptids expressades en el fag M13. Es van aïllar dos pèptids, i es va estudiar la seva interacció amb el receptor i la seva capacitat d'inhibir l'entrada del virus a les cèl·lules, és a dir, com a possibles agents terapèutics.
Resum: Our goal in the present work was to study the manipulation of the host immune system by an infecting virus to its own benefit. Specifically, we studied two herpes viruses; Herpes Simplex Virus-1 (HSV-1) and Epstein Barr Virus (EBV), which infect humans. Entry of both viruses into the cell is mediated by the interaction of a specific viral surface glycoprotein with two receptors that participate in the host immune response, the Herpes Virus Entry mediator A (HveA), and complement receptor 2 (CR2). We studied the interaction of these receptors with the viral glycoproteins as well as their host ligands. The latter play a role in the immune response of the host. We characterized these interactions by using recombinant as well as serum-purified proteins. Our study of HveA sought to localize the specific binding site of each ligand on the receptor, while that of CR2 consisted in the kinetic analysis of its interaction with its ligands. We also analyzed whether binding of the viral glycoprotein to each receptor would interfere or modulate its interaction with its host ligands. Our results were analyzed in the context of the role of these receptors in the host immune response, and specifically whether the viral proteins studied undermined the host's ability to defend itself from infection. To study the relationship between HveA, its natural ligands, and the viral proteins involved in HSV entry, we also screened two phage-displayed combinatorial peptide libraries for peptide ligands of a recombinant form of HveA. We isolated two peptides, and studied their interaction with HveA as well as their ability to block HSV entry into HveA-bearing cells.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona, Facultat de Ciències, Departament de Biologia Cel·lular i Fisiologia, 2001
Nota: Bibliografia
Drets: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Llengua: Català
Document: Tesi doctoral
Matèria: Sistema immunològic ; Virus d'Epstein-Barr ; Virus de l'herpes simple
ISBN: 8469980548

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/3725


78 p, 686.5 KB

84 p, 759.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Tesis doctorals

 Registre creat el 2009-05-07, darrera modificació el 2022-05-08



   Favorit i Compartir