Information and control : supervision of adaptive/iterative schemes
Balaguer Herrero, Pedro
Vilanova i Arbós, Ramon, dir. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes)

Publicación: Bellaterra : Universitat Autònoma de Barcelona, 2009
Resumen: El disseny d'un controlador es un procés que requereix adquirir y processar informació amb la finalitat de dissenyar un sistema de control satisfactori. A més a més és àmpliament reconegut el fet de que si s'afegeix nova informació en el procés de disseny d'un controlador, és possible millorar el funcionament del controlador obtingut. Aquesta és la filosofia existent darrere del control adaptatiu. No obstant el concepte d'informació referit al problema del disseny de reguladors, si bé està molt estes, no disposa d'una formalització clara ni unificadora degut a la mancança d'un marc conceptual. Aquesta tesi aborda el problema del disseny de controladors des d'un punt de vista de la informació requerida per aconseguir aquesta finalitat. Les aportacions de la tesi es divideixen en dues parts. En la primera part l'objectiu és caracteritzar el concepte d'informació dins del problema del disseny de controladors, així com analitzar totes les fonts d'informació disponibles. Aquest objectiu s'aconsegueix mitjançant el desenvolupament d'un marc conceptual en el qual es pot establir relacions fonamentals necessàries per augmentar la informació dels elements del problema de control. En un segon pas, aquest marc ja establert s'utilitza par analitzar i comparar les tècniques del control adaptatiu clàssic amb el control iteratiu. El marc permet comparar ambdues tècniques de disseny de controladors en funció de la gestió de la informació que cadascuna d'elles realitza, proporcionant així un punt de referència per comparar diverses maneres de gestionar la informació per al disseny de controladors. En la segona part de la tesi s'aborda el problema de la validació de la informació existent en un model. L'objectiu és ser capaç de validar un model de manera que el resultat de la validació no sigui simplement un resultat binari de «validat/invalidat», si no que es donen guies de decisió sobre com gestionar la informació dels elements del problema de control amb la finalitat d'augmentar la informació dels models. Per aconseguir aquest fi es desenvolupa l'algorisme de validació FDMV (Frequency Domain Model Validation) que permet que el resultat de la validació d'un model sigui dependent de la freqüència. D'aquest fet es conclou que un mateix model pot ser validat per a un cert rang de freqüències mentre que el mateix model pot ser invalidat per a un altre rang de freqüències diferents. Aquesta validació dependent de la freqüència permet millorar la gestió de la informació en lo referent a 1) disseny experimental per a una nova identificació, 2) selecció de l'ordre del model adequat i, 3) selecció de la amplada de banda del controlador acceptable per l'actual model. L'algorisme FDMV es mostra com una eina especialment apropiada per a ser emprada en tècniques de control iteratiu.
Resumen: El diseño de un controlador es un proceso que requiere adquirir y procesar información con el fin de diseñar un sistema de control satisfactorio. Además es ampliamente reconocido el hecho de que si se añade nueva información en el proceso de diseño de un controlador, es posible mejorar el desempeño del controlador obtenido. Esta es la filosofía existente detrás del control adaptativo. Sin embargo el concepto de información referido al problema de diseño de reguladores, si bien está muy extendido, no dispone de una formalización clara ni unificada al carecer de un marco conceptual. En esta tesis se aborda el problema del diseño de controladores desde un punto de vista de la información requerida para tal fin. Las aportaciones de la tesis se dividen en dos partes. En la primera parte el objetivo es caracterizar el concepto de información cuando hablamos del problema del diseño de controladores, así como analizar todas las fuentes de información disponibles. Esto se consigue mediante el desarrollo de un marco conceptual en el cual se pueden establecer relaciones fundamentales necesarias para aumentar la información de los elementos del problema de control. En un segundo paso, dicho marco ya establecido se utiliza para analizar y comparar las técnicas del control adaptativo clásico con el control iterativo. El marco permite comparar ambas técnicas de diseño de controladores en función de la gestión de la información que cada una de ellas realiza, proporcionando así un punto de referencia para comparar diversas maneras de gestionar la información para el diseño de controladores. En la segunda parte de la tesis se aborda el problema de la validación de la información existente en un modelo. El objetivo es ser capaz de validar un modelo de manera tal que el resultado de la validación no sea simplemente un resultado binario de «validado/invalidado», si no que aporte guías de decisión sobre como gestionar la información de los elementos del problema de control con el fin de aumentar la información del modelo. Para tal fin se desarrolla el algoritmo de validación FDMV (Frequency Domain Model Validation) que permite que el resultado de la validación de un modelo sea dependiente de la frecuencia. De ello se sigue que un mismo modelo puede ser validado para cierto rango de frecuencias mientras que el mismo modelo puede ser invalidado para otro rango de frecuencias diferentes. Esta validación dependiente de la frecuencia permite mejorar la gestión de la información en lo referente al i) diseño experimental para una nueva identificación, ii) selección del orden del modelo adecuado y iii) selección del ancho de banda del controlador aceptable por el modelo a mano. El algoritmo FDMV se muestra como una herramienta especialmente apropiada para ser empleada en técnicas de control iterativo.
Nota: Consultable des del TDX
Nota: Títol obtingut de la portada digitalitzada
Nota: Tesi doctoral - Universitat Autònoma de Barcelona. Escola Tècnica Superior d'Enginyeria, Departament de Telecomunicació i Enginyeria de Sistemes, 2007
Nota: Bibliografia
Derechos: ADVERTIMENT. L'accés als continguts d'aquesta tesi doctoral i la seva utilització ha de respectar els drets de la persona autora. Pot ser utilitzada per a consulta o estudi personal, així com en activitats o materials d'investigació i docència en els termes establerts a l'art. 32 del Text Refós de la Llei de Propietat Intel·lectual (RDL 1/1996). Per altres utilitzacions es requereix l'autorització prèvia i expressa de la persona autora. En qualsevol cas, en la utilització dels seus continguts caldrà indicar de forma clara el nom i cognoms de la persona autora i el títol de la tesi doctoral. No s'autoritza la seva reproducció o altres formes d'explotació efectuades amb finalitats de lucre ni la seva comunicació pública des d'un lloc aliè al servei TDX. Tampoc s'autoritza la presentació del seu contingut en una finestra o marc aliè a TDX (framing). Aquesta reserva de drets afecta tant als continguts de la tesi com als seus resums i índexs.
Lengua: Anglès
Documento: Tesi doctoral
Materia: Control, Teoria de ; Control adaptable, Sistemes de
ISBN: 9788469165577

Adreça alternativa:: https://hdl.handle.net/10803/5807


151 p, 818.7 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Tesis doctorales

 Registro creado el 2009-05-07, última modificación el 2022-05-08



   Favorit i Compartir