El Castellano en la Cataluña de los siglos XVI y XVII
Peña Díaz, Manuel (Universitat Autònoma de Barcelona)

Títol variant: El castellà a la Catalunya dels segles XVI i XVII
Títol variant: Spanish language in AVI and XVII centuries Catalonia
Data: 1997
Resum: Ante la manipulación histórica que del tema de la lengua se ha hecho en Cataluña, el autor, retlexionando sobre la relación entre el castellano y el catalan durante los siglos XVI y XVII, llega a la conlusión de que no existió un proyecto castellanizador dirigido desde la Monarquia. La presencia de la lingÚa regalis en el Principado se debió a las motivaciones económicas de los impresofes, fa facilidad administrativa y el deseo universalista de algunos escritores catalanes. Además, el nivel de penetración lingüística estuvo muy condicionado por la . clasc social.
Resum: Davant la manipulació històrica que del tema de la llengua s'ha fet a Catalunya, l'autor, reflexionant sobre la relació entre el castella i el catala durant els segles XVI i XVII, arriba a la conclusió de que no va existir un projecte castellanitzador dirigit des de la monarquia. La presencia de la Iengua regalis al Principat es va deure a les motivacions econòmiques dels impressors, la facilitat administrativa i el desig universalista d'alguns escriptors catalans. El nivell de penetració lingüística, endemés, va estar molt condicionat per la classe social.
Resum: Starting from the historical manipulation of the language in the Early Modem Catalonia, the author reflects on the relationship between Catalan and Spanish during the XVI and the XVII centuries and he arrives to the conclusion that a Spanish prqject directed from the monarchy to hispanicize Catalonia had not existed. The lingua regalis presence in Catalonia was due to economical motivations of printers,its usefulness in administrative affairs and the uniyersalist hopes of some Catalan writers.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Manuscrits, N. 15 (1997) p. 149-155, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23312


7 p, 239.1 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-28, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir