Transformació económica i sistema urbà : Catalunya 1550-1640
García Espuche, Albert (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona)

Títol variant: Transformación económica y sistema urbano : Catalunya 1550-1640
Títol variant: Economic transformations and urban system : Catalonia, 1550-1640
Data: 1997
Resum: Los indicadores utilizados por el autor (comercio, mano de obra, inmigración y emigración) muestran como el desarrollo de las transformaciones económicas en Cataluña durante 10s años 1550-1640 se caracterizó por la descentralización de la producción barcelonesa en beneficio de las poblaciones próximas a la capital (triangulo Vilanova-Vic-Blanes). Esta transformación sirvió para aprovechar mejor los recursos y las capacidades productivas catalanas que permitieron aumentar las exportaciones dirigidas a América y Castilla. De esta forma, Garcia Espuche demuestra como los cambios urbanos y territoriales que, segun Jan de Vries se produjeron en Europa durante la primera mitad del siglo XVII se llevaron a cabo en Cataluña de una forma precoz.
Resum: Els indicadors utilitzats per I'autor (comerç, mà d'obra, immigració i emigració) mostren com el desenvolupament de les transformacions economiques a Catalunya durant els anys 1550-1 640 es va caracteritzar per la descentralització de la producció barcelonesa en benefici de les poblacions proximes a la capital (triangle Vilanova- Vic-Blanes). Aquesta transformació va servir per a aprofitar millor els recursos i les capacitats productives catalanes que varen permetre augmentar les exportacions dirigides a America i a Castella. D'aquesta manera, Garcia Espuche demostra com els canvis urbans i territorials que es produïren a Europa durant la primera mitad del segle XVII es varen portar a terme a Catalunya d'una manera precoç.
Resum: The indicators used by Albert Garcia Espuche (commerce, labour force, immigration and emigration) demonstrate the development of economic transformations in Catalonia during 1550-1640 as characterized by the decentralization of the production of Barcelona to some populations near the capital's advantage. This transformation served to make the most of the Catalan resources and productive capacities and it increased catalan exportation to America and Castile. This way, Garcia Espuche shows that urban and territorial changes produced in Europe in the first half of the XVII century according to Jan de Vries' theories, had happened previously in Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Manuscrits, N. 15 (1997) p. 279-299, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23324


21 p, 745.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-28, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir