Modernitat historiogàfica de Ramon d'Abadal i de Vinyals : a propòsit d'un text inèdit
Vilanova, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Història Moderna i Contemporània)

Títol variant: La modernid~d historiográfica de Ramon d'Abadal i de Vinyals : a propósito de un texto inédito
Títol variant: Regarding an unknown text : the historiographycal modern of Ramon de Abadal i Vinyals
Data: 1998
Resum: El autor reconstruye la genealogía intelectual de un texto inédito de Ramón d'Abada1, uno de los historiadores más relevantes de la segunda mitad del siglo XX dentro del ámbito catalan y español. Aunque d'Abadal fue experto en la Alta Edad Media catalana, en este pequeño ensayo -al que dedicó mucho esfuerzv se traza una historia de Cataluña en clave naionalista. A través de los "momentos" cruciales que marcan el desarrollo histórico de Cataluña se desprenden las correspondientes "lecciones".
Resum: L'autor reconstrueix la genealogia intel·lectual d'un text inedit de Ramon d'Abadal, un dels historiadors més rellevants de la segona mitad del segle XX en l'hbit catala i espanyol. Encara que d'abadal va ser expert en l'Alta Edat Mitjana a Catalunya, en aquest petit assaig ell va tracar tina historia global de Catalunya en clau nacionalista. A través del "moments" crucials que marquen el desenvolupament històric de Catalunya es desprenen les corresponent lliçons.
Resum: Francesc Vilanova reconstructs the intellectual genealogy of an unpublished text written by Ramon d'Abadal, one of the most oustanding catalan historians in Spain in the second half of the Catalan present century. Even though d'Abadal was an expert in the Early Middle Ages in Catalonia, in this article he traces a more general essay of History of Catalonia.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Manuscrits, N. 16 (1998) p. 273-283, ISSN 0213-2397

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Manuscrits/article/view/23351


11 p, 429.9 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Manuscrits
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-05-28, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir