Google Scholar: cites
Edad, empleo y jubilación: nuevos datos internacionales
Guillemard, Anne-Marie

Data: 1992
Resum: Aquest article trata de respondre la pregunta referent a si en els països industrialitzats - en concret França, Països Baixos, Alemanya, EUA, Suècia i Gran Bretanya. a partir de les noves formes institucionals de sortida del mercat de treball, es produeix una desinstitucionalització de la periodització i temporalització de les tres etapes del cicle de la vida (període d escolarització, període de treball i perìode de vellesa)La diferència entre la situació a meitats dels anys setanta (quan els supósits d' accès a altres prestacions que no fossin les de jubilació eren molt restringits) i entre la situació actual (en la qual es flexibilizen els casos en que són aplicables aquests programes)fa que la cronologització d' aquests períodes(llavors molt rígida i homogènia) sigui ara molt flexible i heterogènia. La autora afirma que és possible parlar d' una desindustrialització en el decurs d'aquestes etapes malgrat que aixó no es tradueixi en una més gran opcionalitat de l'individu a l'hora d' escollir el seu moment de sortida definitaiva del mercat de treball, perquè aquesta sortida és, en la majoria dels casos, una imposició més que una elecció.
Resum: El articulo trata de responder a la pregunta de si en los países industrializados -en concreto Francia, Paises Bajos, Alemania, EE. UU, Suecia y Gran Bretaña-, apartir de las nuevas formas institucionales de salida del mercadode trabajo, se produce una desinstitucionalización de la periodización y temporalización de las tres etapas del ciclo de vida (periodo de escolarización, período de trabajo y periodo de vejez). La diferencia entre la situación a mediados de los setenta (cuando los supuestos de acceso a otras prestaciones que no fuesen las de jubilación eran muy restringidos) y entre la situación actual (en la cual se flexibilizan los casos en los que son aplicables estos programas) hace que la cronologización de estos periodos entonces rigida y homogénea sea ahora muy flexible y heterogénea. La autora afirma que es posible hablar de una desinstitucionalización del transcurso de estas tres etapas, aunque ésta no se traduzca en una mayor opcionalidad del individuo de elegir su momento de salida definitiva del mercado de trabajo porque esta salida es, en la mayoría de los casos, más impuesta que elegida.
Resum: This paper seeks to answer the question of wether a de institutionalization of the periodization and temporalization of the tree stages of life circle( scholing, work and old stage)is being produced in industrializatez countries exactly, France, Germany, EE UU, Sweden and Great Britain, starting from the new institucional ways of leaving the labour market. The change from the situation in the middle 70's (when the conditions for having access to other social benefits than retirement ones were very narrow) into today's situation (in which the cases of application of these programs have become moreflexible) has made the cronologization of these period, which then was rigid and homogeneous, to become now a very flexible and heterogeneous one. The author states that it is possible to talk about a de institutionalization of the course of these stages, although this de institutionalization doesn't lead to a greater optionality for the individuals in order to choose their moment for finally leaving the labour market, because this leaving is, in most cases, imposed rather than chosen.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Publicat a: Papers : revista de sociologia, N. 40 (1992) p. 35-56, ISSN 2013-9004

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Papers/article/view/25131
Adreça original: https://papers.uab.cat/article/view/v40-guillemard
DOI: 10.5565/rev/papers/v40n0.1648


22 p, 750.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Papers
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2009-12-03, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir