Web of Science: 3 cites, Google Scholar: cites
Clima escolar i prevenció de la violència
Debarbieux, Eric (Université de Bordeaux 2)
Blaya, Catherine (Université de Bordeaux 2)

Títol variant: Clima escolar y prevención de la violencia
Títol variant: School climate and prevention of violence
Data: 2009
Resum: L'article que es presenta fa una anàlisi en oposició a la representació de la violència que es produeix als centres docents com a factor extern i mostra que les recerques suggereixen clarament l'existència de causes lligades al mateix context de l'escola. S'hi fa una temptativa de mostrar que les accions d'intervenció i prevenció només poden ser eficaces si es modifica en profunditat el «clima escolar», tant pel que fa a les relacions entre alumnat i adults, com a les relacions entre els membres de l'equip docent. Examinar els factors escolars de la violència al centre educatiu no és fer un judici d'aquest ni dels professionals que hi treballen, sinó que és mesurar les possibilitats d'actuar, d'intentar identificar els aspectes en els quals es pot donar suport per reforçar la resistència de l'equip i els aspectes que es poden corregir per disminuir el risc de violència.
Resum: El artículo que se presenta hace un análisis en oposición a la representación de la violencia escolar como factor externo y muestra que las investigaciones sugieren claramente la existencia de causas relacionadas con el mismo contexto de la escuela. Se hace una tentativa de mostrar que las acciones de intervención y prevención sólo pueden ser eficaces si se modifica en profundidad el «clima escolar», tanto respecto a las relaciones entre alumnado y adultos, como a las relaciones entre los miembros del equipo docente. Examinar los factores escolares de la violencia no es hacer un juicio del centro educativo ni de los profesionales que trabajan en él, sino mesurar las posibilidades de actuar, intentar identificar los aspectos en los cuales se puede apoyar por reforzar la resistencia del equipo y los aspectos que se pueden corregir para disminuir el riesgo de violencia.
Resum: The article we are presenting opposes the representation of violence at schools as an external factor and shows how research clearly suggests the existence of causes associated to the school context itself. It also attempts to demonstrate how actions for intervention and prevention can only be effective if the «school climate» is extensively modified, both in terms of relationships between pupils and adults and relations between members of the teaching staff. Examining the school-related factors behind violence in schools does not imply making judgements about schools or the professionals that work in them; it implies measuring whether it is possible to act; it implies attempting to identify, on the one hand, the aspects in which support can be given to reinforce the staff 's resistance and, on the other, what can be corrected in order to reduce the risk of violence.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Causes de la violència en el context escolar ; Clima docent ; Possibilitats d'acció ; Reforç de l'equip educatiu ; Disminució de riscos de violència ; Causas de la violencia en el contexto escolar ; Clima escolar ; Posibilidades de acción ; Refuerzo del equipo educativo ; Disminución de riesgos de violencia ; Causes of violence in the school context ; School climate ; Possibilities for action ; Reinforcing educational staff ; Reduction of risks of violence
Publicat a: Educar, N. 43 (2009) p. 31-41, ISSN 2014-8801

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/Educar/article/view/168892
Adreça original: https://educar.uab.cat/article/view/v43-debarbieux-blaya
DOI: 10.5565/rev/educar.120


11 p, 80.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Educar
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2010-02-10, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir