Google Scholar: citas
L'ambigüitat de la producció intensiva en coneixement : el nou espai econòmic del Poblenou
Dot Jutglà, Esteve (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Casellas, Antònia (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)
Pallares-Barbera, Montserrat (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Geografia)

Título variante: La ambigüedad de la producción intensiva en conocimiento : el nuevo espacio económico del Poblenou
Título variante: L'ambiguïté de la production intensive en connaissance : le nouvel espace économique du Poblenou
Título variante: The fuzziness of knowledge intensive production : the new economic space of Poblenou
Fecha: 2010
Resumen: A principis del segle XXI l'activitat econòmica del Poblenou (Barcelona) es transforma i es produeixen canvis profunds que afecten la morfologia urbana i el comportament del conjunt d'agents econòmics i socials del barri. Aquest procés transformador té com a marc estructural una voluntat política que es manifestà en un pla especial de reforma urbana per convertir aquest eix de la ciutat en un nou clúster competitiu emmarcat en la revolució tecnològica i digital. Amb l'objectiu d'estudiar i avaluar aquest procés transformador urbanístic i econòmic, aquest article es divideix en dues parts. En primer lloc, amb l'exploració de fons bibliogràfics, l'article analitza el concepte d'economia del coneixement i les seves implicacions en el model productiu de les ciutats. En segon lloc, l'article se centra en l'estudi del desenvolupament de l'espai econòmic del Poblenou i la implantació del pla 22@ Barcelona en el període 2000-2006. A continuació, es discuteix la classificació i definició de l'activitat intensiva en coneixement en aquest espai concret. L'anàlisi demostra que la definició de l'activitat que genera l'economia del coneixement és ambigua. La delimitació del coneixement com a valor afegit en la producció no és fàcil de mesurar a causa del seu caràcter intangible, inserit en les noves tecnologies de la producció, i inclòs en tots els sectors econòmics.
Resumen: A principios del siglo XXI la actividad económica del Poblenou (Barcelona) se transforma y se producen profundos cambios que afectan la morfología urbana y el comportamiento del conjunto de agentes económicos y sociales del barrio. Este proceso transformador tiene como marco estructural una voluntad política que se manifestó en un plan especial de reforma urbana para convertir este eje de la ciudad en un nuevo clúster competitivo enmarcado en la revolución tecnológica y digital. Con el objetivo de estudiar y evaluar este proceso transformador urbanístico y económico, este artículo se divide en dos partes. En primer lugar, con la exploración de fondos bibliográficos, el artículo analiza el concepto de economía del conocimiento y sus implicaciones en el modelo productivo de muchas de las ciudades de economías desarrolladas. En segundo lugar, el artículo se centra en el estudio del desarrollo del espacio económico del Poblenou y la implantación del plan 22@ Barcelona en el periodo 2000-2006. A continuación, se discute la clasificación y definición de la actividad intensiva en conocimiento en este espacio concreto. El análisis demuestra que la definición de la actividad que genera la economía del conocimiento es ambigua. La delimitación del conocimiento como valor añadido en la producción no es fácil de mesurar debido a su carácter intangible, insertado en las nuevas tecnologías de la producción, e incluido en todos los sectores económicos.
Resumen: Au début du siècle XXI l'activité économique du Poblenou (Barcelone) se transforme en produisant de profonds changements qui affectent la morphologie urbaine et le comportement de l'ensemble des agents économiques et sociaux du quartier. Ce processus transformateur présente comme cadre structural une volonté politique qui se manifesta par un plan spécifique de réforme urbaine pour convertir cet axe de la ville en un nouveau grappe compétitif encadré par la révolution technologique et digitale. L'objectif est d'étudier et d'évaluer ce processus transformateur urbain et économique. Le présent article a deux parties. En premier lieu, par l'exploration des fonds bibliographiques, l'article analyse le concept de l'économie de la connaissance et les implications au sein du modèle productif de nombreuses villes développées. En second lieu, l'article se concentre sur l'étude du développement de l'espace économique du Poblenou et l'implantation du plan 22@Barcelona pour la période 2000-2006. Ensuite, la discussion porte sur la classification et la définition de l'activité intensive en connaissance dans cet espace concret. L'analyse démontre que la définition de l'activité que génère l'économie de la connaissance est ambiguë. La délimitation de la connaissance comme valeur ajoutée dans la production n'est pas facile à mesurer de part leur caractère intangible; celui-ci, cependant, vient encadrer les éléments tangibles comme les nouvelles technologies de production, et leur inclusion au sein de tous les secteurs économiques.
Resumen: At the beginning of the 21st century the economic activity of the Poblenou (Barcelona) has been transformed and it has been producing deep changes that affect the urban morphology and the behavior of economical and social agents of the neighborhood. This transformation takes place within a political structural frame, which involves an urban reform plan to convert this axis of the city into a new competitive technological and digital cluster. To study and evaluate the urban and economic transformation process of the area, this paper is divided into two parts. First, from a literature review approach, the paper analyzes the concept of knowledge economy and the implications that this productive model has on cities. Second, the paper focuses on the study of the development of the economic space of Poblenou and the implantation of the 22@Barcelona plan in period 2000-2006. Then, the definition and classification of economic knowledge activities is discuted. The analysis demonstrates that the definition of knowledge economy is fuzzy. The concept of knowledge as added value in the production is not easy to measure due to its intangible character; however, knowledge is included in the production process thought new technologies and in other economic sectors.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Lengua: Català
Documento: Article ; recerca ; Versió publicada
Materia: Nova economia ; Economia del coneixement ; Regeneració urbana ; 22@Barcelona ; Nueva economía ; Economía del conocimiento ; Regeneración urbana ; Nouvelle économie ; Économie de la connaissance ; Régénération urbaine ; New economy ; Knowledge economy ; Urban regeneration
Publicado en: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 56, Núm. 3 ( 2010) , p. 389-408, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/224979
Adreça original: https://dag.revista.uab.cat/article/view/827
DOI: 10.5565/rev/dag.827


20 p, 2.9 MB

El registro aparece en las colecciones:
Artículos > Artículos publicados > Documents d'anàlisi geogràfica
Artículos > Artículos de investigación

 Registro creado el 2011-02-03, última modificación el 2023-02-07



   Favorit i Compartir