Google Scholar: cites
Un laberinto de papel. Fábricas de pasta de celulosa y conflicto socioambiental en el río Uruguay
Reboratti, Carlos

Títol variant: Un laberint de paper. Fàbriques de pasta de cel·lulosa i conflicte socioambiental al riu Uruguai
Títol variant: Un labyrinthe de papier. Usines de pâte de cellulose et conflit environnemental dans le fleuve Uruguay
Títol variant: A labyrinth of paper. Factories of paste of cellulose and environmental conflict in the Uruguay river
Data: 2010
Resum: Las fábricas de pulpa de celulosa tienen una historia de ser potencialmente contaminantes y, por lo tanto, el foco de conflictos en muchas partes del mundo. En el caso de la instalación de una planta de este tipo en la orilla oriental del río Uruguay -que marca la frontera entre la Argentina y el Uruguay-, un fuerte y activo movimiento ambientalista espontáneo en la cercana ciudad argentina de Gualeguaychú se pronunció en contra de la instalación de la pastera. Al intervenir los gobiernos de ambas naciones, de un problema relativamente pequeño y localizado se pasó a un verdadero conflicto geopolítico de solución incierta. La nueva escala del problema eliminó la posibilidad de llegar a algún entendimiento que no implicara -a ambos lados del río- costos sociales, políticos y económicos excesivamente altos para todos los actores.
Resum: Les fàbriques de pasta de cel·lulosa tenen fama de ser potencialment contaminants i, per tant, motiu de conflictes en moltes parts del món. Arran de la instal·lació d'una planta d'aquest tipus a la riba oriental del riu Uruguai -el qual delimita la frontera entre l'Argentina i l'Uruguai-, va aparéixer un espontani i actiu moviment ecologista a la ciutat argentina de Gualeguaychú que provocà que aquesta ciutat es declarés en contra de la instal·lació d'aquesta fàbrica de paper. Aquest fet va motivar la intervenció dels governs dels dos països, per la qual cosa d'un problema relativament petit i localitzat es va passar a un veritable conflicte geopolític de solució difícil. Aquesta nova escala del conflicte va eliminar la possibilitat d'arribar a acords que impliquessin -per totes dues ribes del riu- despeses socials, polítiques i econòmiques excessivament elevades per a tots els actors.
Resum: Les usines de pulpe de cellulose ont une histoire d'être potentiellement polluantes et par conséquent le foyer de conflits dans beaucoup de parties du monde. Dans le cas de l'installation d'une usine de ce type dans la rive orientale du fleuve Uruguay -qui marque la frontière entre l'Argentine et l'Uruguay- c'est devenu un fort et actif mouvement écologiste spontané contre l'installation de cette usine dans la proche ville argentine de Gualeguaychú. Avec l'intervention des gouvernements des deux pays, d'un problème relativement petit c'est passé à un vrai conflit géopolitique de solution incertaine. La nouvelle échelle du problème a tombé la possibilité d'arriver à aucun entendement qui n'implique pas -aux deux côtés de la rivière- de prix sociaux, politiques et économiques excessivement hauts pour tous les acteurs.
Resum: Pulp mills are potentially damaging to the environment and have been the focus of conflicts in many parts of the world. In the case of the installation of a pulp mill in the Uruguayan shore of the Uruguay River, which is at the same time the international border with Argentina, the formation of a strong and spontaneous environmental social movement in the argentine city of Gualeguaychú against the pulp mill, made that a relatively small and local socio-environmental controversy became an almost intractable international conflict. The new scale eliminates the possibility of reaching any solution not implying -on both sides of the river- excessively high social, political, and economic costs for everyone involved.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, sempre que no sigui amb finalitats comercials, i sempre que es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Castellà
Document: Article ; recerca ; Versió publicada
Matèria: Conflicto socioambiental ; Fábricas de pasta de celulosa ; Contaminación ; Conflicte socioambiental ; Fàbriques de pasta de cel·lulosa ; Contaminació ; Conflit environnemental ; Usine de papier ; Pollution ; Environmental conflicts ; Pulp mills
Publicat a: Documents d'anàlisi geogràfica, Vol. 56, Núm. 3 ( 2010) , p. 461-477, ISSN 2014-4512

Adreça alternativa: https://raco.cat/index.php/DocumentsAnalisi/article/view/224982
Adreça original: https://dag.revista.uab.cat/article/view/831
DOI: 10.5565/rev/dag.831


17 p, 696.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > Documents d'anàlisi geogràfica
Articles > Articles de recerca

 Registre creat el 2011-02-03, darrera modificació el 2022-12-18



   Favorit i Compartir