Identificació de competències de pensament científic
Izquierdo i Aymerich, Mercè (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Didàctica de la Matemàtica i de les Ciències Experimentals)
Ferrer, Pau (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Química, Biològica i Ambiental)

Data: 2008
Resum: In this paper we present the work carried out by a group of teachers from the Sciences faculty, Engineering and Educational Sciences Faculty and that has been financed by AQU-Cat. The aim of this teamwork is too elaborate a guide for the competencies assessment. Because our teaching activity is based on different subjects, the first difficulty was to find a shared starting point in relation to a "competence" concept, and to identify several competencies that need to be evaluated for different proposed activities. These activities try to integrate four dimensions: to know, to be, to act and to live together. Then a double entry table is elaborated showing interactions between cognitive aims and the proposed activities. This interaction is what we want to evaluate and are connected to the competencies we want to develop. Comparing different tables corresponding to different subjects and stiles (theoretical, practical and problems) allows us to find regularities and to define cross competencies that will also become more detailed for each case. The comparison also allows us to detect competencies that are not in these activities and to define new activities that would improve our work achieving a better competence in scientific knowledge.
Resum: En aquesta comunicació presentem un treball que estem duent a terme un grup de professors de la facultat de Ciències, d'Enginyeria i de la Facultat de Ciències de l'Educació, que ha estat finançat per AQU-Cat. La finalitat del treball col·lectiu és elaborar una guia per a l'avaluació de competències. Tots nosaltres som. per tant, autors d'aquesta comunicació. La primera dificultat va ser tenir un punt de partida homogeni pel que fa al concepte de 'competència' i identificar les competències que havíem d'avaluar, atès que la nostra docència correspon a assignatures diverses, tant teòriques com pràctiques. Per això hem començat per consensuar una definició de competència segons la qual es procura integrar les quatre dimensions del saber, ser, actuar i conviure en qualsevol de les propostes docents que proposarem com exemple; i hem analitzat entre tots, des d'aquesta perspectiva, algunes de les nostres intervencions docents. L'anàlisi ens ha permès comprovar que els objectius cognitius de cada una d'elles i les activitats d'aprenentatge que proposàvem als estudiants podien representar-se en un quadre bidimensional que mostrés les interaccions entre uns i altres, de manera que justament aquestes interaccions eren avaluables i estaven relacionades amb les competències que volíem desenvolupar. La comparació entre els quadres corresponents a les diferents assignatures i estils (teòriques, pràctiques, problemes) ens permet trobar regularitats i identificar competències transversals alhora que veiem com aquestes es concreten en cada cas. També ens permet identificar noves activitats d'avaluació i noves competències que mancaven en les propostes docents que hem analitzat i que, per tant, han de ser revisades per tal de fer-les més vàlides i adequades a l'adquisició de competències de pensament científic.
Drets: Tots els drets reservats.
Llengua: Català
Document: Comunicació de congrés ; recerca
Matèria: Competències ; Pensament científic ; Avaluació ; Competences ; Scientific thinking ; Assessment
Publicat a: Jornades d'Innovació Docent de la UAB, 5es : 2008



8 p, 30.7 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Contribucions a jornades i congressos > Ponències i comunicacions > Ponències i comunicacions de la UAB
Contribucions a jornades i congressos > Jornades d’Innovació Docent de la UAB

 Registre creat el 2011-02-04, darrera modificació el 2022-09-06



   Favorit i Compartir