Contact melting of a three-dimensional phase change material on a flat substrate
De Decker, Michelle M.
Myers, T. G.
Centre de Recerca Matemàtica

Publicación: Centre de Recerca Matemàtica 2011
Descripción: 21 p.
Resumen: In this paper a model is developed to describe the three dimensional contact melting process of a cuboid on a heated surface. The mathematical description involves two heat equations (one in the solid and one in the melt), the Navier-Stokes equations for the flow in the melt, a Stefan condition at the phase change interface and a force balance between the weight of the solid and the countering pressure in the melt. In the solid an optimised heat balance integral method is used to approximate the temperature. In the liquid the small aspect ratio allows the Navier-Stokes and heat equations to be simplified considerably so that the liquid pressure may be determined using an igenfunction expansion and finally the problem is reduced to solving three first order ordinary differential equations. Results are presented showing the evolution of the melting process. Further reductions to the system are made to provide simple guidelines concerning the process. Comparison of the solutions with experimental data on the melting of n-octadecane shows excellent agreement.
Derechos: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús de Creative Commons, amb la qual es permet copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra sempre que se'n citin l'autor original, la universitat i el centre i no se'n faci cap ús comercial ni obra derivada, tal com queda estipulat en la llicència d'ús Creative Commons
Lengua: Anglès
Colección: Centre de Recerca Matemàtica. Prepublicacions
Colección: Prepublicacions del Centre de Recerca Matemàtica ; 1021
Documento: Article ; Prepublicació ; Versió de l'autor
Materia: Fases (Termodinàmica) ; Lubrificació i lubrificants ; Calor



21 p, 383.5 KB

El registro aparece en las colecciones:
Documentos de investigación > Prepublicacions

 Registro creado el 2011-09-24, última modificación el 2023-02-11



   Favorit i Compartir