L'atur com a senyal positiva de productivitat
Rodríguez Planas, Núria (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Economia i d'Història Econòmica)

Additional title: El paro como señal positiva de productividad
Date: 2009
Abstract: Recentment, molts empresaris plantegen acomiadaments de regulació d'ocupació (ERO) temporals per fer front a la crisi actual. Per exemple, en els darrers mesos, NISSAN i ESTIBARNA han plantejat acomiadaments temporals per a 2. 025 i 1. 200 treballadors de Barcelona, respectivament. En aquest article, s'analitza com aquests acomiadaments temporals afecten el comportament dels empresaris i dels treballadors en un context on aquests tenen informació privilegiada sobre la seva productivitat abans de ser acomiadats, mentre que el mercat la desconeix. Segons l'estudi, si els treballadors acomiadats que tornen amb l'empresari inicial són els més productius, és possible que prefereixin romandre a l'atur abans que treballar en una feina poc qualificada i mal remunerada. En aquest cas, romandre a l'atur esdevé una senyal positiva de productivitat. Aquest treball demostra que en determinades condicions aquest comportament també és òptim a nivell social i presenta polítiques socials que donen els incentius correctes als diferents agents per tal d'assolir aquest òptim social.
Abstract: Recientemente, muchos empresarios plantean despidos de regulació de empleo (ERE) temporales para hacer frente a la crisis actual. Por ejemplo, en los últimos meses, NISSAN y ESTIBARNA han planteado despidos temporales para 2. 025 y 1. 200 trabajadores de Barcelona, respectivamente. En este artículo, se analiza cómo estos despidos temporales afectan al comportamiento de los emrpesarios y de los trabajadores en un contexto donde éstos tienen información privilegiada sobre su productividad antes de ser despedidos, mientras que el mercado la desconoce. Según el estudio, si los trabajadores despedidos que vuelven con el empresario inicial son los más productivos, es posible que prefieran permanecer en el paro antes que trabajar en un trabajo poco cualificado y mal remunerado. En este caso, permanecer en el paro se convierte en una señal positiva de productividad. Este trabajo demuestra que en determinadas condiciones este comportamiento también es óptimo a nivel social y presenta políticas sociales que dan los incentivos correctos a los diferentes agentes para llegar a este óptimo social.
Rights: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Language: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Published in: UAB divulga, Desembre 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 182.0 KB

Español
3 p, 143.5 KB

The record appears in these collections:
Articles > Published articles > UAB Divulga
Articles > Dissemination

 Record created 2012-02-20, last modified 2022-02-13



   Favorit i Compartir