El darwinisme a Catalunya
Mora Casanova, Jordi

Títol variant: El darwinismo en Cataluña
Data: 2009
Resum: El Centre d'Història de la Ciència (CEHIC) va commemorar l'Any Darwin 2009 celebrant un doble aniversari: el bicentenari del naixement de Charles Darwin i el 150 aniversari de la publicació L'Origen de les Espècies l'any 1859. Les teories sobre evolució i el parentiu que ens unia als simis, van resultar ser com la pólvora: es van propagar ràpidament arreu del món i van ser el detonant d'apassionades i exaltades discussions, les quals van servir per prendre part en debats més enllà de la Ciència: política, religió, societat. . . Com es van viure aquestes discussions a la Catalunya del s. XIX? La reflexió sobre la veritable naturalesa humana i el paper que juga Déu en el curs de la vida segurament no generaren indiferència en una societat sumida en enfrontaments polítics i amb una forta polarització ideològica. El seminari La projecció pública del Darwinisme a Catalunya. Una aproximació històrica va ser coordinat pels doctors del CEHIC Agustí Nieto-Galan i Oliver Hochadel, i va comptar amb les exposicions dels experts Raimon Sucarrats, Agustí Camós, Agustí Nieto-Galan, Xavier Vall, Oliver Hochadel i Carlos Acosta.
Resum: El Centro de Historia de la Ciencia (CEHIC) conmemoró el Año Darwin 2009 celebrando un doble aniversario: el bicentenario del nacimiento de Charles Darwin y el 150 aniversario de la publicación El Origen de las Especies el año 1859. Las teorías sobre evolución y el parentesco que nos unía a los simios, resultaron ser como la pólvora: se propagaron rápidamente por todo el mundo y fueron el detonante de apasionadas y exaltadas discusiones, las cuales sirvieron para tomar parte en debates más allá de la Ciencia: política, religión, sociedad. . . ¿Cómo se vivieron estas discusiones en la Cataluña del s. XIX? Sin duda, la reflexión sobre la verdadera naturaleza humana y el papel que juega Dios en el curso de la vida no generaron indiferencia en una sociedad sumida en enfrentamientos políticos y con una fuerte polarización ideológica. El seminario La projecció pública del Darwinisme a Catalunya. Una aproximació històrica fue coordinado por los doctores del CEHIC Agustí Nieto-Galan y Oliver Hochadel, y contó con las exposiciones de los expertos Raimon Sucarrats, Agustí Camós, Agustí Nieto- Galan, Xavier Vall, Oliver Hochadel y Carlos Acosta.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Octubre 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 189.0 KB

Español
3 p, 160.2 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > Institut d'Història de la Ciència (IHC)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-20, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir