Factors elementals i ecologia
Peñuelas, Josep (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Biologia Animal, de Biologia Vegetal i d'Ecologia)
Sardans i Galobart, Jordi (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)

Títol variant: Factores elementales y ecología
Títol variant: Elemental factors and ecology
Data: 2009
Resum: Interpretar el funcionament de les comunitats naturals del planeta, en funció de unes lleis generals basades en la composició química del medi i dels propis organismes, és un objectiu cada cop més viu en ecologia. Per això, els investigadors es fixen en la proporció entre els principals elements (carboni, nitrogen i fòsfor) que formen les biomolècules en cada organisme per explicar molts fenòmens ecològics, com ara la distribució d'espècies i les estructures més bàsiques dels ecosistemes com son les xarxes alimentàries. Treballs recents estan aportant proves que representen un avanç considerable en aquesta línia.
Resum: Interpretar el funcionamiento de las comunidades naturales del planeta en función de unas leyes generales basadas en la composición química del medio y de los propios organismos es un objetivo cada vez más vivo en ecología. Por eso los investigadores se están fijando en la proporción entre los principales elementos (carbono, nitrógeno y fósforo) que forman las biomoléculas en cada organismo para explicar muchos fenómenos ecológicos, como la distribución de especies y las estructuras más básicas de los ecosistemas, como son las redes alimentarias. Trabajos recientes están aportando pruebas que representan un avance considerable en esta línea.
Resum: The identification of general connections between the chemical composition of organisms and the laws of ecosystem function and structure is an increasingly present objective in the current agenda of ecology. For this reason we consider the ratio among the main elements (carbon, nitrogen and phosphorus) that form organisms' biomolecules to explain basic ecological aspects such as body size, ecosystem species composition and trophic web structures.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Setembre 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 133.3 KB

Español
3 p, 101.3 KB

English
2 p, 98.8 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Documents de recerca > Documents dels grups de recerca de la UAB > Centres i grups de recerca (producció científica) > Ciències > CREAF (Centre de Recerca Ecològica i d'Aplicacions Forestals)
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-20, darrera modificació el 2023-10-01



   Favorit i Compartir