Dolor postoperatori : cap a la teràpia gènica?
Puig, Margarita M. (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament de Cirurgia)

Títol variant: Dolor post-operatorio : ¿hacia la terapia génica?
Data: 2009
Resum: La disminució del dolor postoperatori i dels efectes secundaris d'alguns analgèsics és l'objectiu d'aquest article. I per aconseguir-ho, a l'IMIM-Hospital del Mar de Barcelona s'ha apostat per potenciar l'alliberació dels opiacis del nostre cos. Aquests analgèsics naturals reben el nom d'encefalines, i sembla ser que en cas d'una administració excessiva de medicaments analgèsics, com el remifentanil, l'expressió dels receptors de les encefalines es veu afectada. Per contrarestar-ho, la via terapèutica que es proposa consisteix en la inoculació subcutània d'un vector -el virus causant de l'herpes labial desactivat- que transporta el gen de les encefalines al seu lloc de síntesi i incrementa així llur producció. D'aquesta manera, la capacitat analgèsica del nostre cos augmenta, actuant específicament allà on és necessari. Una nova i interessant via terapèutica que podria obrir nous camins en el tractament del dolor postoperatori i que està oferint resultats interessants en pacients amb dolor oncològic.
Resum: La disminución del dolor post-operatorio y de los efectos secundarios de algunos analgésicos es el objetivo de este artículo. Y para conseguirlo, en el IMIM-Hospital del Mar de Barcelona ha apostado por potenciar la liberación de los opioides de nuestro cuerpo. Estos analgésicos naturales reciben el nombre de encefalinas, y parece ser que en caso de una administración excesiva de algunos medicamentos analgésicos, como el remifentanil, la expresión de los receptores de las encefalinas se ve afectada. Para contrarrestarlo, se propone como vía terapéutica la inoculación subcutánea de un vector-el virus causante del herpes labial desactivado- que transporta el gen de las encefalinas a su lugar de síntesis e incrementa así su producción. De este modo, la capacidad analgésica de nuestro cuerpo aumenta, actuando específicamente donde es necesario. Una nueva e interesante vía terapéutica que podría abrir nuevos caminos en el tratamiento del dolor post-operatorio y que está ofreciendo resultados interesantes en pacientes con dolor oncológico.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català i Castellà
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2009, p. 1-1, ISSN 2014-6388



Català
1 p, 196.3 KB

Español
3 p, 163.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2023-04-17



   Favorit i Compartir