Construeixen una nanobàscula amb aplicacions en microelectrònica
Pérez, Francesc (Universitat Autònoma de Barcelona. Departament d'Enginyeria Electrònica)

Títol variant: Construyen una nanobáscula con aplicaciones en microelectrónica
Títol variant: Construction of a nanobalance with applications for microelectronics
Data: 2009
Resum: Un equip d'investigadors del Departament d'Enginyeria Electrònica de la UAB, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (CNM-IMB, CSIC), al Parc de Recerca UAB, i del Laboratori de Microsistemes de l'EPFL, de Laussane (Suïssa), ha creat una bàscula capaç de detectar quantitats ínfimes de matèria. La bàscula, una palanca nanoscòpica, està dissenyada per mesurar fluxos de matèria en els processos de litografia que s'estan desenvolupant per fabricar nous microcircuits electrònics, i permet detectar fluxos de tan sols 10 picòmetres per segon. Facilitarà la construcció de circuits electrònics integrats encara més petits que els actuals.
Resum: Un equipo de investigadores del Departamento de Ingeniería Electrónica de la UAB, del Instituto de Microelectrónica de Barcelona (CNM-IMB, CSIC), en el Parc de Recerca UAB, y del Laboratorio de Microsistemas del EPFL de Laussane (Suiza), ha creado una báscula capaz de detectar cantidades ínfimas de materia. La báscula, una palanca nanoscópica, está diseñada para medir flujos de materia en los procesos de litografía que se están desarrollando para fabricar nuevos microcircuítos electrónicos, y permite detectar flujos de tan sólo 10 picómetros por segundo. Facilitará la construcción de circuitos electrónicos integrados todavía más pequeños que los actuales.
Resum: A microelectronics of Barcelona (CNM-IMB, CSIC), the UAB Research Park, and the EPFL Microsystems Laboratory of Lausanne, Switzerland, has created a nanobalance capable of detecting infimum amounts of matter. The sensor, a nanoscopic balance, is designed to measure fluxes of material in new lithography processes being developed to be used in the manufacturing of electronic microcircuits, and is capable of detecting fluxes measuring as low as 10 picometres per second. This will help build integrated electronic circuits which are even smaller than those existing now.
Drets: Aquest document està subjecte a una llicència d'ús Creative Commons. Es permet la reproducció total o parcial, la distribució, la comunicació pública de l'obra i la creació d'obres derivades, fins i tot amb finalitats comercials, sempre i quan aquestes es distribueixin sota la mateixa llicència que regula l'obra original i es reconegui l'autoria de l'obra original. Creative Commons
Llengua: Català, Castellà i Anglès
Document: Article ; divulgació ; Versió publicada
Publicat a: UAB divulga, Abril 2009, p. 1-2, ISSN 2014-6388



Català
2 p, 143.4 KB

Español
2 p, 116.6 KB

English
2 p, 108.6 KB

El registre apareix a les col·leccions:
Articles > Articles publicats > UAB Divulga
Articles > Articles de divulgació

 Registre creat el 2012-02-22, darrera modificació el 2022-02-13



   Favorit i Compartir